Srbija: Prešao tri kilometra na koljenima za svoja prava

Radiosarajevo.ba
Srbija: Prešao tri kilometra na koljenima za svoja prava

Duško Filipović (54) iz gornjomilanovačke varošice Rudnik u ponedeljak je na koljenima, hodajući četveronoške prešao oko tri kilometra kako bi nadležnim institucijama skrenuo pažnju na svoj problem, piše Slobodnaevropa.org.

On od opštinskih vlasti traži da mu zaštite porodičnu kuću na Rudniku koja mu je ugrožena miniranjem u rudniku olova i cinka na istoimenoj planini.

Filipović kaže da svi pređašnji pokušaji, pa čak i sudski postupci koje je vodio da bi mu se nadoknadila šteta nastala širenjem rudnika, nisu urodili plodom. Kako je izjavio za Slobodnu Evropu, niko ništa nije preduzeo, pa je bio prinuđen na radikalne metode, poput hoda na koljenima.

"Kad nisam mogao kao čovek, onda sam, pošto pas ima veća prava od mene, rešio da pokušam na ovaj način. Poslušao sam reformiste da se reformišem i da prohodam drugačije. Možda ću doći do neke bolje ideje ovakvim hodanjem četvoronoške", kaže on.

Filipovićeva kuća nalazi se u neposrednoj blizini površinske eksploatacije rude olova i cinka, zbog čega su inspekcijske službe zabranile njeno korištenje. On naglašava da rudnik kontaminira čitavo područje i da je broj oboljelih uvećan 25 puta.

"Pucali su crepovi, pucali su zidovi, kuća mi je naprsla na 180 mesta. Prekinuli su mi dotok vode, zatrovali je arsenom, cinkom i olovom. Otac mi je umro od raka pluća", navodi Duško.

Duško Filipović je nakon hoda na koljenima dugog tri kilometra svoj zahtjev podnio Socijalističkoj partiji Srbije u Gornjem Milanovcu, predsjednicima opštine i lokalne Skupštine opštine, kao i predstavnicima Srpske napredne stranke.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije