Region / Srbija pravi jedno od najmodernijih borbenih vozila u svijetu

18. 08. 2019. u 10:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Kompanija namjenske industriije „Srboauto“ iz Ostružnice kod Beograda privodi kraju radove na razvoju borbenog vozila „kurjak“, koje će biti jedno od najsavremenijih i najbolje opremljenih višenamjenskih vozila u svijetu, pišu današnje Večernje novosti.

List navodi da će „kurjak“ imati tenkovski oklop, da ga nivo protivoklopne i protivminske zaštite izjednačava s tenkom T-84, da će imati top kalibra 30 milimetara, kao i da će imati veliku prohodnost i amfibijske mogućnosti, jer će moći da plovi brzinom od 10 kilometara na sat.

„Sveukupno, performanse 'kurjaka' za trećinu su bolje od svih konkurenata u svijetu“, kažu u „Srboautu“, navodeći da se ovo vozilo radi u saradnji sa čuvenom kompanijom „ADG mobiliti“ iz Južne Afrike.

Dodaju da je 90 posto posla završeno i da će najkasnije za 16 mjeseci biti napravljeni prvi primjerci.

Direktor „Srboauta“ Predrag Tomić kaže za list da će „kurjak“ objediniti gotovo sve kapacitete i znanje vojnih ustanova, instituta i fabrika.

„'Kurjak' je 'haj-tek' projekat u punom smislu riječi i poduhvat kojim odbrambena industrija pravi ogroman tehnološki skok. Kompletno znanje je kupljeno od južnoafričke kompanije, koja ima ogromnu reputaciju u svijetu razvoja borbenih vozila“, kaže Tomić.

Novosti dodaju da je „kurjak“ zamišljen kao izviđačko, komandno ili borbeno amfibijsko vojno i policijsko vozilo,a prevozit će osam vojnika, prenosi Tanjug.

Pogon šest puta šest i nezavisno vješanje omogućavaju mu prohodnost na svim terenima - može da „preskoči“ rov širine 1,5 metara, vertikalnu prepreku visoku 60 centimetra i uzdužni nagib od 70 stepeni, a na kopnu može da se kreće brzinom od 115 kilometara na sat.

KOMENTARI (2)