Regija / Srbija povlači odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore

29. 11. 2020. u 19:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 37

Srbija će još večeras, unilateralno, povući odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore, saopćila je nakon sastanka sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem, premijerka ove zemlje Ana Brnabić. 

"Predsjednik Vučić pozvao je mene i ministra Selakovića na razgovor da se konsultujemo oko odluke vlade. On razumije i podržava ovu odluku, jer je u skladu sa Bečkom konvencijom, i protokolima. Ali, nam je rekao da su konvencije važne, ali da su život i naše prijateljstvo sa Crnom Gorom važnije", prenijela je Brnabić. 

Srbija je sinoć uskratila gostoprimstvo crnogorskom ambasadoru Tarzanu Miloševiću, nakon što je Crna Gora proglasila srbijanskog ambasadora u Podgorici Vladimira Božovića personom non grata. 

Brnabić je podsjetila da je to učinjeno u skladu sa članom 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. 

U želji da Srbija pruži još jednom ruku saradnje i prijateljstva, jer je bilo dosta sukoba u regionu, Vučić je zamolio predstavnike vlade da preispitaju tu odluku. 

"Konsultovali smo i predstavnike srpskog naroda u Crnoj Gori, koji su ovu odluku podržali. Srbija će unilateralno, jednostrano povući još večeras odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore u Srbiji", rekla je Brnabić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)