Srbija potvrdila pet novih slučajeva zaraze koronavirusom

Radiosarajevo.ba
Srbija potvrdila pet novih slučajeva zaraze koronavirusom
Foto: AA / Ilustracija

U Srbiji je registrovano pet novih slučajeva koronavirusa, rekao je ministar zdravlja ove zemlje Zlatibor Lončar na konferenciji za medije.

Četiri pacijenta i dalje se nalazi u KC Vojvodine.

Na konstataciju da neki trgovci koriste situaciju da bi ostvarili ličnu korist, povećavajući cene dezinfekcionih sredstava Lončar je poručio: "Građani ne zaslužuju da budu žrtve i da se njihova zabrinutost zloupotrebljava."

"Takođe, apleujem da budemo solidarni i da znamo da i drugim ljudima to isto treba", dodao je Lončar obraćajući se onima koji kupuju sredstva i maske u većim količinama nego što je potrebno.

U Sloveniji prvi smrtni slučaj uzrokovan zarazom koronavirusom

Sa ovih pet slučajeva se broj oboljelih od koronavirusa povećao na 46.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da tu zemlju očekuje teško vrijeme, da poslije 10. ili 12. dana počinje eksponencijalni rast bolesnika.


Rekao je da nema problema ni sa uljem i šećerom i da će izvoz osnovnih životnih namirnica biti zabranjen na 30 dana i dodao da će biti zabranjen izvoz i dezinfekcionih sredstava i toalet papira.

"Niko neće ostati gladan", poručio je Vučić i dodao da u ovom trenutku Srbija ima "godinu dana hljeba da jede, da niko od pšenice ništa ne izvuče".

Upitan o eventualnom uvođenju vanrednog stanja, Vučić je rekao da to podrazumijeva potpunu izolaciju i da je to potrebno držati do posljednjeg, a prvog potrebnog trenutka i da to znači da će na ulicama biti vojska, a kafići, barovi i restorani zatvoreni.

Upitan o školama, Vučić je rekao da još ne zna kakva je odluka donijeta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije