Srbija: Poništena mala matura, neće biti ponavljanja

Radiosarajevo.ba
Srbija: Poništena mala matura, neće biti ponavljanja

Republička ispitna komisija u Srbiji odlučila je da se mala matura poništava zbog afere u vezi s maturskim testovima, pa će prilikom upisa u srednje škole osnovni kriterijum za upis biti uspjeh učenika od šestog do osmog razreda i rezultati sa takmičenja.

Predsjednik Komisije Zoran Kostić rekao je da neće biti ponovnog testiranja, jer bi to za djecu bilo maltretiranje. "Posle sedam dana nema više opravdanja da se nešto pomeri. Nema razloga ni za pomeranje upisa", rekao je Kostić, koji je pomoćnik ministra prosvjete.

U srednjim školama u Srbiji ima 80.000 slobodnih mjesta, što je za oko 10.000 više nego što je osmaka.

Ministar prosvjete Srbije Žarko Obradović ranije je izjavio da će odluka biti donijeta tako da nijedno dijete ne bude oštećeno. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije potvrđeno je da su tokom dana pronađeni i originalni ukradeni testovi za polaganje matematike u stanu prijatelja Zorice M, službenice štamparije Službenog glasnika koja je osumnjičena za krađu.

Policija je utvrdila da je i tokom štampanja maturskih testova iz srpskog jezika bilo zloupotreba.

Podnesene su i krivične prijave protiv odgovornih za krađu testova, kao i protiv lica koji su osumnjičeni da su krađu prikrivali, javlja agencija Srna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije