Srbija: Otvaraju se Titovi sefovi

Radiosarajevo.ba
Srbija: Otvaraju se Titovi sefovi

Državna komisija otvoriće do kraja mjeseca sefova u Narodnoj banci Srbije u kojima je bivše Predsjedništvo SFRJ pohranilo stvari Josipa Broza poslije njegove smrti.

Ovo je za Novosti potvrdio profesor Oliver Antić, predsjednik tročlane komisije, u kojoj su još jedan Nikolićev savjetnik, general Milorad Simić, kao i zamjenik generalnog sekretara predsjednika republike Nenad Jevremović, javlja Oslobođenje.

"Otvaranju će prisustvovati samo naša tročlana državna komisija, i o tome smo obavestili sud. S obzirom na to da se ne zna šta je u sefovima, da li su u pitanju lične Brozove stvari ili vlasništvo države, zadatak komisije je da utvrdi sadržaj pohranjenih vreća",  kaže Antić i dodaje da otvaranju neće prisustvovati ni predstavnik Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinski postupak, niti advokati Brozovih nasljednika, a nisu obavezni da prisustvuju ni predstavnici NBS.

Oni mogu samo da otvore sefove i puste članove komisije da zapisnički utvrde šta se u njima nalazi. Da bi se izbjegla medijska pompa, ni tačan datum neće biti saopšten.

Josip Broz Tito umro je 4. maja 1980. Neposredno poslije njegove smrti, tadašnja komisija, koju je formiralo Predsjedništvo SFRJ, popisala je stvari koje je zatekla u njegovoj rezidenciji, u Užičkoj 15.

Vjeruje se da su upravo te stvari decenijama bile u sefovima NBS. Uvidom u spisak stvari u sefovima, poslije 33 godine, znaće se i zašto su oni tako dugo bili zapečaćeni – da li je u pitanju, s razlogom dobro skrivana, državna tajnaili je vlast prosto zaboravila na ove vreće.   
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije