Srbija odbila ustupiti BiH Darka Eleza

Radiosarajevo.ba
Srbija odbila ustupiti BiH Darka Eleza

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbacio zahtjev Bosne i Hercegovine za ustupanje kaznenog gonjenja Darka Eleza iz Sarajeva toj državi koja ga traži zbog djela teško ubistvo u pokušaju, rekla je danas Tanjugu glasnogovornica suda Mirjana Piljić.

Ona je precizirala da je tom odlukom žalbeni sud potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu kojim je kao nedozvoljen odbačen zahtjev Ministarstva pravde BiH za pokretanje postupka za ustupanje kaznenog gonjenja Eleza, koji u Sremskoj Mitrovici izdržava kaznu zatvora od devet godina.

Zahtjev BiH je ocijenjen kao nedozvoljen jer međunarodnim i bilateralnim aktima nije propisana mogućnost da organ strane države traži od Srbije da preuzme kazneno gonjenje

BiH nije tražila izručenje, jer Elez ima dvojno državljanstvo.

Kako je ranije rečeno u Ministarstvu pravde i državne uprave, Elez je tražio, na temelju ugovora između Srbije i BiH o izvršenju pravomoćnih sudskih odluka u kaznenim stvarima, da svoju kaznu služi u Bosni i Hercegovini.

O toj molbi u toku je odlučivanje u Višem sudu u Beogradu, pred kojim je osuđen.

Elez je prošle godine u Beogradu pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga kaznena djela. Pred Višim sudom u Beogradu čeka ga još jedno suđenje, a na optuženičkoj klupi osim njega naći će se još devetorica optuženih .

Prošle sedmice u Sarajevu je podignuta još jedna optužnica protiv njega za više kaznenih djela organizovanog kriminala

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije