Srbija: Novinari među najlošije plaćenima

Radiosarajevo.ba
Srbija: Novinari među najlošije plaćenima

Novinarstvo je među najlošije plaćenim zanimanjima, a situacija u privatnim medijima je "katastrofalna", saglasni su čelnici NUNS-a i Sindikata novinara Srbije.

Predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže da u Srbiji ima oko 1300 registrovanih medija, što je prevelik broj za tržište, te da veliki broj medija na ovakvom tržištu nužno podrazumijeva niske plate i nestabilan položaj zaposlenih.

"Još važnije je što to stvara osećaj nesigurnosti zaposlenih, pa kao posledicu imamo autocenzuru koja je obeležila 2013. godinu", rekao je Obradović Tanjugu.

Napomenuvši da je redovnost isplata zarada u medijima i njihova visina više sindikalno nego profesionalno pitanje, Obradović kaže da su informacjie kojima NUNS raspolaže uglavnom dobijene u ličnim kontaktima.

Prema tim informacijama, dodao je, u veoma malom broju medija u Srbiji se zarade isplaćuju redovno, a u prosjeku one iznose između 30 i 40 hiljada dinara.

"Ono što je, pak, sigurno je da je novinarstvo u ovom trenutku među lošije plaćenim poslovima, da su plate neredovne i ono što je za novinarštvo najopasnije i za profesiju u celini je to što postoji velika nesigurnost u statusu zaposlenih zbog velikog pritiska na medije", naveo je Obradović.

Otuda, kaže, i geslo koje se najčešće čuje u većini redakcija u Srbiji je: "Ćuti i radi jer uvek mogu da nađem nekog ko će to da radi za manje para".

Predsjednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa tvrdi da niko u Srbiji, pa ni država, nema podatke o redovnosti isplata zarada u medijima u Srbiji, pa ni o njihovoj visini.

U medijima u unutrašnjosti, navela je, zarade su manje od minimalca, a prema nezvaničnim informacijama ima slučajeva da se u velikom broju privatnih medija u Beogradu zarade ne isplaćuju redovno, kaže Čabarkapa.

Ona je dodala i da neki mediji ne ulaćuju ni doprinose svojim zaposlenima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije