Srbija nije na "top listi" ruskih saveznika

Radiosarajevo.ba
Srbija nije na "top listi" ruskih saveznika

Rusi Srbiju ne smatraju važnim saveznikom, pokazalo je istraživanje redakcije BBC-a na ruskom jeziku.

Stanovnici Rusije kao svoje glavne saveznike vide Bjelorusiju i Kazahstan, pa čak i Sjedinjene Države, koje su na osmom mjestu "top liste saveznika", navodi se u rezultatima ankete.

Istraživanje je pokazalo da Rusi kao najveću prijetnju i svojoj zemlji i sebi vide ekonomsku krizu, koja je prošlog mjeseca podigla nezaposlenost na 12 posto.

Trećina ispitanika smatra da je pad "životnog standarda najveći problem Rusije", navodi šef redakcije BBC-a na ruskom jeziku Andrej Ostalski i dodaje da je "kriza za sada najteže pogodila urbani, obrazovani sloj u velikim gradovima poput Moskve i Sankt Peterburga, dok stanovništvo u provinciji, gdje je standard bio nizak i u takozvanim zlatnim vremenima, još nije osjetilo značajnije promjene".

Prema istraživanju, međutim, ruska vlada nema razloga za veliku zabrinutost jer Rusi, za razliku od drugih zemalja u svijetu, ne krive vlast zbog loše ekonomske situacije.

Više od 50 posto ispitanika vjeruje kako vlada čini sve što je u njenzioj moći da izađe nakraj s krizom, što po riječima Ostalskog potvrđuje staru rusku tradiciju da je "car uvijek dobar".

"Car je uvijek dobar i ne treba ga kriviti ni za šta. Krivci se traže u njegovom okruženju; car može imati loš tim saradnika i može praviti grešku što im previše vjeruje, ali sam car je uvijek u pravu, on je dobar i stalo mu je do njegovog naroda", kaže Ostalski.

Anketa pokazuje da ulogu cara u Rusiji trenutno ne igra, kao što je to uobičajeno, predsjednik zemlje Dmitrij Medvedev, već bivši predsjednik, odnosno sadašnji premijer Vladimir Putin.

Dvostruko je veći broj ispitanika koji vjeruju da zemljom upravlja upravo Putin od onih koji vrh vlasti vide u aktuelnom predsjedniku Medvedevu.

Pored toga, prenosi Beta, više od 50 posto anketiranih smatra da će Putin na izborima za tri godine ponovo biti izabran za predsjednika.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije