Srbija neće učestvovati na vježbama NATO-a u Gruziji

Radiosarajevo.ba
Srbija neće učestvovati na vježbama NATO-a u Gruziji

Srbija je odlučila da ne učestvuje u vježbama NATO-a u Gruziji, jer je zvaničan stav Rusije da je ova vježba sigurnosna prijetnja za nju, izjavio je srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

On je u emisiji "Poligraf" rekao da odluka o posjeti potpredsjednika SAD-a Joea Bidena još nije donijeta u Bijeloj kući, ali da postoji velika vjerovatnoća da će on posjetiti Srbiju u drugoj polovini maja, prenosi u utorak B92.

Jeremić je odbacio špekulacije da postoji sukob između njega i ministra odbrane Dragana Šutanovca, povodom učešća Vojske u vežbama NATO-a u Gruziji.

"Naši vojnici, službenici, niti bilo ko iz Srbije neće učestvovati u ovoj vežbi NATO-a u Gruziji. Razlog tome je što je Ruska federacija izašla sa stavom da ova vježba predstavlja sigurnosnu prijetnju za nju, istakao je Jeremić.

On je naveo da Srbija neće učestvovati ni u jednom projektu koji predstavlja bezbednosnu pretnju Rusiji.

Još ne postoji zvanična potvrda dolaska američkog potpredsjednika u Srbiju, ali Jeremić kaže da se Srbija priprema za njegov dolazak kao da je on izvjestan. Šef srpske diplomatije ne vjeruje da će Bidenova posjeta približiti stavove dviju zemalja u vezi Kosova.

- Naš plan je da unaprijedimo dijalog s Washingtonom po pitanjima gdje ne postoje razmimoilaženja. Mogu da kažem da mi je drago da su moji sagovornici u Washingtonu imali isti stav, naglasio je Jermeić.

On je najavio da Srbija namjerava da vodi angažovanu vanjsku politiku prema Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Jeremić je ocjenio da je Knin izuzetno važno mjesto za Srbiju, kada je riječ o povratku izbjeglica u Hrvatsku i da će Srbija tamo otvoriti novi konzulat, a zatvoriti onaj u Rijeci.

Beograd će tražiti i od Podgorice da Srbija otvori konzulate u Nikšiću, Herceg Novom i Bijelom Polju.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije