Srbija neće u NATO ali će biti 'pouzdan partner'

Radiosarajevo.ba
Srbija neće u NATO ali će biti 'pouzdan partner'

Srbija neće članstvo u NATO, ali će biti pouzdan i odgovoran partner, istaknuo je danas šef srpske diplomatije Ivan Mrkić u razgovoru s ambasadorima članica NATO-a akreditiranim u Srbiji, javlja Tanjug.

Mrkić je, kako je saopšteno, izložio prioritete sigurnosne politike Srbije, aktivnosti i rezultate saradnje s NATO-om kroz mehanizme programa Partnerstvo za mir, kao i doprinos Srbije regionalnoj i globalnoj sigurnosnoj saradnji učešćem u međunarodnim mirovnim misijama UN i EU.

Također, ocijenio je da postoji prostor za daljnje unapređenje saradnje u okviru raspoloživih mehanizama Partnerstva za mir. Posebno je istaknuo sigurnosni aspekt pitanja Kosova i Metohije i naglasio neophodnost nesmanjenog prisustva međunarodnih snaga KFOR-a u Pokrajini, kao garanta sigurnosti srpskog i drugog nealbanskog stanovništva i implementacije Briselskog sporazuma.

Ambasadori zemalja članica NATO izrazili su zadovoljstvo nivoom i intenzitetom saradnje Srbije s NATO-om u okviru programa Partnerstvo za mir, a pozitivno su ocijenili rezultate koji su na ovom planu postignuti u protekloj godini.

U razgovoru je posebno naglašen značaj jučerašnje odluke Vijeća ministara vanjskih poslova EU da pregovori o članstvu sa Srbijom otpočnu u januaru sljedeće godine, što je zajednički ocijenjeno kao istorijski korak u procesu evrointegracija, navedeno je u saopštenju.

Sastanak Mrkića s ambasadorima održan je u Ambasadi Slovačke koja je od januara ove godine kontakt ambasada za saradnju Srbije i NATO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije