'Srbija ne želi da je Evropa izdržava, već želi da radi'

Radiosarajevo.ba
'Srbija ne želi da je Evropa izdržava, već želi da radi'


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar vanjskih poslova Njemačke Guido Westerwelle, tokom današnjeg susreta u Beogradu, složili su se da pregovore o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i razradu detalja sporazuma iz Bruxellesa treba da vode predsjednici vlada Srbije i Kosova, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Nikolić je istakao da je Srbija posvećena rješavanju problema Kosova, kao i postizanju plana implementacije sporazuma od 19. aprila, ali da neće prihvatiti provedbu "nečega čega nema u postignutom sporazumu", niti će ikada, kako se navodi u saopštenju iz Predjedništva Srbije, ni otvoreno ni prikriveno prihvatiti nezavisnost Kosova.

Predsjednik Srbije rekao je šefu njemačke diplomatije kako je Srbiji veoma važno da što prije dobije datum otpočinjanja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i da zato Srbija neće obmanjivati svoje evropske partnere obećavajući im ono što ne može da učini.

"Srbija ne želi da je Evropa izdržava, već želi da radi", poručio je Nikolić. "Srbiji su potrebne nove investicije da bi omogućila bolji život svojim građanima i zbog toga joj je bitno dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom", naveo je predsjednik Srbije i kazao Westerwelleu kako su izgubljene tri nedjelje u pokušajima da se dogovori plan implementacije sporazuma od 19. aprila.

"To je jasan znak da predsednici vlada moraju da predvode dogovore o implementaciji, u prisustvu evropske komesarke Catherine Ashton, zato što najbolje znaju šta je dogovoreno u sporazumu", istakao je srbijanski predsjednik.

Ministar Westerwelle složio se sa predsjednikom Nikolićem u vezi sa potrebom da dogovore o implementaciji vode predsjednici vlada. On je dodao da Njemačka vodi otvorenu politiku prema Srbiji i njenom članstvu u Evropskoj uniji, kao i da Srbiju vidi kao evropsku državu.

"Evropska perspektiva Srbije je u interesu naše zemlje, ali i Evropske unije, i zato bih volio da Bundestagu predložim donošenje pozitivne odluke o daljim koracima Srbije na evropskom putu", poručio je Westerwele, naglasivši da je za to veoma važno donošenje plana implementacije sporazuma između Beograda i Prištine.

Šef njemačke diplomatije, tokom dvodnevne posjete Beogradu, susreo se sinoć sa vicepremijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a danas je, osim sa predsjednikom Nikolićem, razgovarao sa ministrom vannjskih poslova Srbije Ivanom Mrkićem i premijerom te zemlje Ivicom Dačićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije