Srbija ne smije dobiti status kandidata za EU

Radiosarajevo.ba
Srbija ne smije dobiti status kandidata za EU

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je u centralnom dnevniku srbijanske državne televizije RTS-a, kako su vlasti u Prištini na adrese evropskih vlada poslale pismo u kojem se traži da se Srbiji ne dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Stefanović je rekao i da se u pismu navodi šta sve vlasti u Beogradu nisu implementirale iz dijaloga s Kosovom.

"Srbiji se ne smije dozvoliti da dobije status kandidata za Evropsku uniju", navodno stoji u pismu kojeg su kosovske vlasti poslale, a  tamošnji mediji pišu kako službena Priština "namjerno minira" kandidaturu.

"Promašili su gol, jer je ovo dokaz da ne razumiju europske integracije", rekao je Stefanović pred kamerama dodajući da Kosovo nema pravo veta. Stefanovic je uvjeren kako Bruxelles na ovo neće gledati blagonaklono.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je Priština uputila pismo svim članicama Evropske unije u kojem traži da Srbiji ne bude odobrena kanidaturu za članstvo u Uniji.

"U pismu se ističe da je postignut samo ograničen napredak u dijalogu i ukazuje na nedostatak suštinskog dijaloga u implementaciji u postizanju dogovora o otvorenim pitanjima", rekao je Dačić, te istakao kako Kosovo poziva Evropsku uniju i države članice da to imaju u vidu posebno u kontekstu odluke o dodjeli kandidature.

Vlada Srbije, prema njegovim riječima, mora da osudi ovakav potez Prištine, jer se na ovaj način Srbija dovodi u neravnopravan položaj: "Slanje ovog pisma i ovakav zahtjev Prištine jasno pokazuje da je za kosovske vlasti dijalog samo mogućnost za pritisak na Beograd i da ne žele kompromis sa Beogradom", rekao je Dačić za B92.

S druge strane u Briselu ne znaju ništa o pismu koje je poslala Priština.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije