Srbija: Mještani ne daju da se azilantima dopremi hrana!

Radiosarajevo.ba
Srbija: Mještani ne daju da se azilantima dopremi hrana!

Mještani Vračevića kod Lajkovca blokiraju prilaz Bogovađi, gdje se nalazi centar za azilante. Blokada uslijedila pošto su azilanti u Obrenovcu sinoć smješteni u hotel. Vlada je odredila objekte u kojima će biti smješteni tražioci azila.

Nekoliko sati pošto je pronađeno privremeno rješenje za azilante iz Obrenovca, koji su sinoć smješteni u hotel, mještani Vračevića kod Lajkovca, blokiraju od noćas sve prilaze selu Bogovađa, gdje se nalazi centar za azilante, onemogućavajući im dopremanje hrane, javlja RTRS.

Mještani Vračevića propuštaju samo vozila Hitne pomoći, a na blokadu su se odlučili pošto je suprotno odlukama Vlade u njihovo selo u dvije kuće prošle noći smješteno, kako tvrde, 180 azilanata.

Predsjednik Mjesne zajednice Vračević Jovan Ivanović u ime mještana zahtijeva da se azilanti odmah isele iz privatnih kuća i da se u centar za azilante u Bogovađi smjesti onoliko stranih državljana koliko u njemu ima kreveta.

U međuvremenu, Vlada Srbije je odlučila da tražioce azila smjesti u objekat preduzeća Sava-tent u Obrenovcu, kao i u objekte na teritoriji opština Sjenica i Tutin. Pomoć tim opštinama pri smještaju azilanata najavila je i Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, kojom rukovodi ministar Sulejman Ugljanin, na čiju je inicijativu i donesena takva odluka.

Državni sekretar u MUP-u Srbije Vladimir Božović izjavio je da su azilanti u Bogovađi praktično napolju, u šumi, i da će ubrzo biti smješteni u objekte na području Sjenice i Tutina.

Krizni štab opštine Sjenica odlučio je večeras da prihvati oko 100 azilanata i precizirao da će ih smjestiti u privatni hotel Berlin koji se nalazi u centru grada. Predsjednik opštine Tutin Šemsudin Kučević je rekao Tanjugu da u Tutinu postoje dva objekta u kojima bi mogli da se smjeste azilanti i dodao da će biti sve učinjeno da im se obezbede normalni uslovi.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici tražioce azila oslobodila obaveze plaćanja boravišne takse, a Komesarijat za izbjeglice i migracije, nadležna ministarstva i lokalne samouprave zadužila da sprovedu Vladin zaključak i obezbijede neophodan smještaj tražiocima azila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije