Zanimljivo / Srbija: Magarci moraju plaćati TV pretplatu

09. 12. 2018. u 13:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Iako ne gledaju televiziju krave, magarci, pilići i ostale životinje u Srbiji „plaćaju TV pretplatu“ svih 12 mjeseci u godini, tvrde srbijanski poljoprivredni proizvođači, prenosi B92.

TV pretplata za javne servise godinama se naplaćuje uz račun za struju poslije „čitanja“ podataka na mjerilu, koji ima većina objekata za stočarsku proizvodnju. 

Tako Sergej Ivanov iz Dimitrovgrada, koji na Staroj planini ima farmu magaraca, plaća TV pretplatu za kuću na selu i za priključak u štali u kojoj su magarci. 

„Konkretno, znam poljoprivrednika u blizini Subotice koji ima 21 hektar voćnjaka s jabukama pod punim sistemom savremene proizvodnje uključujući mreže, navodnjavanje kap po kap. Ima i sedam dubinskih bunara za navodnjavanje, dakle, sedam električnih mjerača i pumpi za eksploataciju – izvora vodosnabdijevanja, što znači da TV pretplatu plaća sedam puta svakog mjeseca“, ističe Miladin Ševarlić. 

Upitani kako da se vlasnici štala, ali i farmi, koji u svojim objektima moraju da imaju strujomjere, oslobode dodatnog nepotrebnog troška u vidu TV pristojbe, u EPS-u su za Politiku kazali da o tome odlučuje RTS, odnosno RTV za teritorij Vojvodine jer je tako propisano Zakonom o privremenom uređivanju načina naplate pristojbi za javni medijski servis.

Na osnovu zakona, "Elektroprivreda Srbije" nema pravo ni mogućnost da odlučuje o oslobađanju plaćanja TV pristojbe, napominju nadležni u tom poduzeću. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA