Srbija korak bliže Evropskoj uniji

Radiosarajevo.ba
Srbija korak bliže Evropskoj uniji

Puna primjena Prelaznog trgovinskog sporazuma između Srbije i Evropske unije, čiji je krajnji cilj stvaranje slobodne trgovinske zone, počinje danas.

Primjenom Sporazuma, EU potvrđuje odluku kojom je 2000. godine ukinula carine i većinu kvota za robu koja se izvozi iz Srbije na prostor Evropske unije.

Odluku o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom, koji je dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Vijeće ministara Evropske unije donijelo je 7. decembra prošle godine.

Direktorica vladine kancelarije za evropske integracije Milica Delević kaže da primjena Sporazuma predstavlja jasan politički signal i otvara put ka pristupanju Evropskoj uniji.

Prvi sastanak Komiteta Evropske unije i Vlade Srbije za praćenje primjene Prelaznog trgovinskog sporazuma trebalo bi da bude održan između 10. i 15. marta.

Analitičari ukazuju na veliki ekonomski značaj primjene ovog sporazuma.

Konsultant Ekonomskog instituta Evropske Unije Dragomir Janković kaže da Srbija sada postaje predvidiv partner zbog čega će biti privlačnija za strane investicije.

"S druge strane Srbija je dobar most ka istočnom tržištu i tu će se sigurno pojaviti interes zapadnih kompanija. U tom svjetlu, Srbija može biti primamljivo mjesto za strana ulaganja, odnosno za stvaranje novih kompanija, koje bi svoje proizvode, pod povoljnijim uslovima, izvozile u Rusiju, Bjelorusiju i Ukrajinu“, kaže Janković, prenosi BBC.

Sporazum predviđa liberalizaciju trgovine između Srbije i Evropske unije zbog čega su se mogle čuti kritike da će smanjenje, odnosno ukidanje carina štetiti srpskoj privredi.

Janković smatra da je korist od primjene Sporazuma veća od eventualne štete:

"Potrošači bi trebalo da dobiju konkurentnije, odnosno jeftinije proizvode, jer će se demonopolizovati srpsko tržište, čime će se povećati potrošnja. Povećana potrošnja znači veći PDV za budžet, što će anulirati negativne efekte ukidanja nekih carina“, prenosi BBC servis na srpskom jeziku.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije