Srbija izmijenila zakon: Nema više batina djeci, roditelji će ići na edukaciju

Radiosarajevo.ba
Srbija izmijenila zakon: Nema više batina djeci, roditelji će ići na edukaciju
Nacional.hr / Ilustracija

Najnovijim izmjenama i dopunama Porodičnog zakona u Srbiji uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja djeteta.

To je za beogradski list Politika najavio Dragan Vulević, posebni savjetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Smisao uvođenja ovih zabrana, međutim, nije kažnjavanje, već edukacija roditelja o nenasilnim metodama vaspitanja, prenosi Tanjug.

Vulević dodaje da niko neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljskog prava ako je dijete dobilo ćušku, čvrgu ili udarac po zadnjici.

"Roditeljima će biti ponuđena edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja, i to u okviru savjetovališta za brak i porodicu, razvojnih savjetovališta, škola za roditelje...Mi smo svjesni da nećemo dobiti rezultate za godinu dana, jer je mijenjanje stavova i ponašanja proces za koji je potrebno vrijeme", kaže Vulević.

Vulević podsjeća da je sadašnjim zakonom već predviđeno (djelimično) lišavanje roditeljskog prava ako roditelj kontinuirano sprovodi fizičko kažnjavanje, koje se može označiti kao zlostavljanje djeteta.

Cilj izmjena zakona jeste da u svesti roditelja postoji ideja da je fizičko kažnjavanje djeteta zakonom zabranjeno i da u vaspitavanju mališana nije neophodno koristiti prut i demonstrirati zakon jačeg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije