Srbija: Izbori u sjeni incidenata - razbijale se glasačke kutije, udarala auta

3
Radiosarajevo.ba
Srbija: Izbori u sjeni incidenata - razbijale se glasačke kutije, udarala auta
Foto: EPA-EFE / Izbori u Srbiji

Na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji do 16 sati glasalo je 41,56 posto od oko 6,5 miliona upisanih birača, saopćilo je Republičko izborno povjerenstvo (RIK) negirajući da je bilo ozbiljnih izgreda, a MUP se očitovao o samo dva u niza prijavljenih napada na stranačke aktiviste.

Prema podacima CeSID, izlaznost do 17 sati bila je 45.1 posto.

Izlaznost u Beogradu, gdje oko 1,6 miliona upisnih birača glasa za 110 vijećnika gradske skupštine Skupštine dosegnulo je 38,50, ali su tokom popodneva na biralištima veliki redovi i na pojedinim biračkim mjestima se čeka i više od pola sata.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

U Vojvodini glasalo je 44 posto birača, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji izlaznost je 42,79 posto, u južnoj i istočnoj Srbiji 42,91 posto, rečeno je novinarima na konferenciji RIK-a.

Predsjednik povjerenstva Vladimir Dimitrijević naglasio je da izbori protječu "u demokratskoj i fer atmosferi" i da nisu uočene bilo kakve veće nepravilnosti.

Upitan o nepravilnostima koje prijavljuju posmatrači, Dimitrijević je rekao da još nisu dobili takve informacije, ali je potvrdio fizički napad na predsjednika Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića, naglasivši da se dogodio "izvan biračkog mjesta". Srbijanski MUP saopćio je da istražuje dva napada, od kojih je jedan na stranačkog aktivista Srpske napredne stranke u Čačku, piše net.hr.

Nanizali se incidenti

Član biračkog odbora i zastupnik Srpske napredne stranke Dragan Zdravković razbio je danas glasačku kutiju na biračkom mjestu u selu Jelašnica, u općini Surdulice, ispričali su svjedoci, prenosi Nova.rs.

Aca Đenadić, povjerenik Pokreta slobodnih građana za Moravički okrug, ispričao je da je napadnut dok je pokušao snimiti okupljanje pripadnika Srpske napredne stranke u čačanskom hotelu. Ispričao je da je došao popiti kafu u hotel, ali da su mu rekli da se ondje održava zabava.

"Izašao sam van i onda mi je palo na pamet da se vratim i vidim kakva je to svečanost. Kad sam uključio snimanje, jer sam vidio mnogo članova SNS-a, napao me pomoćnik gradonačelnika Miloš Stevanić, koji je i kum Aleksandru Vučiću. Tamo je 'brigada' naprednjaka koja cijeli dan zove žitelje Čačka da glasaju za njih. Osim Stevanića, još trojica su željela fizički sukob, ali sam se povukao", rekao je za Nova.rs. Na snimci koju je ustupio tom portalu čuje se kako mu neko govori "skloni telefon".

Kako srbijanski mediji izvještavaju, napadnuta je i glumica, aktivistica i kritičarka Vučićeve vlasti Jelena Stupljanin. Prvo joj je razbijen automobil, a onda se dogodio i fizički nasrtaj. Kako je Stupljanin ispričala za Nova.rs, drugi je automobil udario u njen parkirani auto. Kad je po izlasku iz prodavnice to uočila i željela pozvati policiju, iz prostorija Srpske radikalne stranke istrčala je nepoznata žena koja joj je izbila mobitel iz ruke i napala je na ulici.

Incident se dogodio i ispred ambasade Srbije u Berlinu. Naime, dva birača potukla su se u redu za glasanje, dok je stotinjak građana čekalo na red. Kako pišu srbijanski mediji, morala je intervenirati i policija, a neslužbeno se saznaje da je do tučnjave došlo nakon svađe, dodaje se na portu net.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije