'Srbija i Hrvatska više nikad neće ratovati'

Radiosarajevo.ba
'Srbija i Hrvatska više nikad neće ratovati'

Zamjenik premijera Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Jutarnji list, u intervjuu koji je objavljen u nedjelju, da političari u Beogradu i Zagrebu imaju „obavezu da učine nasilje nemogućim“.

„Uvjeren sam da naše zemlje više nikada neće ratovati“, rekao je Vučić, piše Balkaninsight.com.

On je reka da Srbija i Hrvatska bi trebale ostaviti „hladni mir“ iza sebe i krenuti naprijed.

Opisujući trenutne odnose te dvije države Vučić je rekao da oni ne mogu biti iskreniji i da se obje strane ponašaju „koliko god mogu zrelije“.

Komentarišući vojnu operaciju „Oluja“ tokom koje je veliki broj Srba protjeran iz Hrvatske Vučić je rekao da je pomirenje još uvijek problem, navodeći da oni u Srbiji „preziru kriminalce koji su ubijali u njihovo ime“.

Vučić je dodao da bi Hrvati koji žive u Vojvodini trebali uživati u svim pravima koje garantuje Ustav Srbije.

„Želimo da Vojvodina bude europski centar multikulturalnosti jer je ona jedinstveno mjesto u Europi sa 26 nacionalnosti, šest jezika i pet religija“, rekao je on.

Vučić se osvrnuo i na ekonomske veze Srbije i Hrvatske i rekao da bi te dvije zemlje mogle mnogo toga uraditi jedna za drugu.

„Srbija bi mogla pomoći Hrvatskoj u stvaranju boljih veza sa Rusijom, dok bi Hrvatska mogla pomoći Srbiji na njenom putu ka EU.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije