Srbija i Hrvatska: Sonja Biserko svjedoči u Haagu

Radiosarajevo.ba
Srbija i Hrvatska: Sonja Biserko svjedoči u Haagu

Rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, po tužbama Srbije i Hrvatske za genocid počinje 3. marta. Među prvim svjedocima biće Sonja Biserko, piše Politika.

Kako saznaje taj list, tim Srbije će u prvoj sedmici rasprave pred Međunarodnim sudom najprije ispitivati svjedoke koje je ponudila Hrvatska, a među njima je upravo predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Spor počinje 3. marta obrazlaganjem hrvatske tužbe, a zatim će hrvatski tim do 7. marta iznositi dokaze koji bi trebalo da potkrijepe navode iz tužbe. U toku tih pet dana, srpski tim će imati dva popodneva za unakrsno ispitivanje hrvatskih svjedoka.

Srbija će obrazlagati svoje činjenice kojima treba da pobija navode hrvatske optužnice od 10. do 14. marta. Rasprava će se, kako piše dalje Politika, odvijati u toku prijepodneva, osim u slučaju 13. marta, kada će trajati cio dan.

Nakon toga slijedi kratka pauza, da bi se zatim krenulo u drugi krug iznošenja dokaza. Hrvati će opet imati prvu riječ, dok će Srbija odgovarati na njihove optužbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije