Srbija formira sudove za nasilnike na sportskim terenima

Radiosarajevo.ba
Srbija formira sudove za nasilnike na sportskim terenima

Nasilje na sportskim terenima ugrožava nacionalne interese Srbije, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Saveta za sprečavanje nasilja u sportu, kojom je predsjedavao premijer Srbije Ivica Dačić.

''Porast nasilja na sportskim dešavanjima zahteva odlučnu i koordiniranu akciju institucija države i sportskih asocijacija'', saopšteno je nakon sastanka u Vladi Srbije.

Ocijenjeno je da treba pooštriti kaznenu politiku prema aktima nasilja i ažurnije procesuirati prekršajna i krivična djela. Kako se navodi, ubrzo će biti formirana posebna tužilaštva i sudska odjeljenja koja će procesuirati nasilnike na sportskim priredbama i biće pokrenuta inicijativa za izmjene zakonskih i drugih akata kako bi se ubrzali  procesi protiv nasilnika.

Posebno je naglašeno da treba eliminisati veliki utjecaj organizovanih kriminalnih grupa koje zloupotrebljavaju navijače.

Priprema se i paket mjera za preventivno delovanje u okviru sportskih saveza i procesa obrazovanja, kojim bi se uspostavio trajni sistem eliminacije nasilja na sportskim takmičenjima.

Ministarka omladine i sporta Srbije Alisa Marić zahtijevala je centralizovanu i sinhronizovanu saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštava i sudstva, kao i sportskih asocijacija, kako prilikom svakog incidenta tako i u cilju preventivnog djelovanja.

''Suzbijanje nasilja je imperativ očuvanja srpskog sporta, bezbjednosti sportista i navijača koji bi željeli da sa svojim porodicama uživaju u sportskim nadmetanjima'', rečeno je na sjednici Savjeta, javila je Anadolija.  

Predsjednik UEFA Michael Platini je prošle sedmice u pismu upućenom premijeru Srbije Ivici Dačiću insistirao da se u što kraćem roku riješi problem nasilja na fudbalskim utakmicama.  Platini je tada istakao da je Izvršni odbor UEFA  zabrinut zbog neprihvatljivog nivoa nasilja i nereda koji se događaju na fudbalskim utakmicama, koji uključuju i timove iz Srbije, kao i da  od tretmana tog pitanja u velikoj mjeri zavisi budućnost srbijanskog fudbala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije