Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU

Radiosarajevo.ba
Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU

Srbija je dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji, odlučilo je u četvrtak uveče 27 članica ovog bloka, saopštio je predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompuy.

Evropski lideri ocijenili su uoči donošenja odluke o statusu kandidata da je Srbija ispunila uslove zadate na decembarskom summitu, a nakon što je i posljednja  prepreka za kandidaturu Srbije otklonjena - nekoliko sati uoči summita EU, Srbija i Rumunija u Briselu su postigle sporazum o poštovanju prava rumunske manjine u Srbiji, Srbija je jednoglasno podržana za kandidaturu u EU.  

"Složili smo se večeras da Srbiji dodijelimo status kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji", izjavio je Rompej na konferenciji za novinare prije ponoći, te dodao: "To je izuzetno dostignuće, rezultat napora obje strane u dijalogu Beograda i Prištine. Nadam se da će to ohrabriti Srbiju da preduzme dalje korake kako bi ispunila političke i ekonomske kriterijume za članstvo u EU. Također se nadam da će Beograd nastaviti da podržava regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose na Zapadnom Balkanu," izjavio je Rompuy.

Jose Manuel Barroso pozdravio je odluku Savjeta ministara o kandidaturi za Srbiju: "To je dobra odluka, jer pokazuje da Evropska Unija ostaje veoma privlačna. Realnost je takva da ćemo sljedeće godine poželjeti dobrodošlicu novoj članici, a postoje i druge zemlje koje žele da se pridruže  ovom veoma važnom projektu, - projektu slobode, odgovornosti i solidarnosti."

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će status kandidata otvoriti vrata ekonomskom napretku i prosperitetu Srbije, ali da je puno posla pred Srbijom kako bi otpočeli i pregovori o članstvu u EU što je sljedeći korak.

"Građani Srbije podnijeli su najveći teret sveobuhvatnih reformi naše zemlje kako bi ona postala demokratsko, pravno uređeno društvo u kome se poštuju ljudska i manjinska prava i potvrđuju evropske vrijednosti", naglasio je predsjednik Srbije čestitajući građanima na kandidaturi.

On je istakao da je politika "i Evropa i Kosovo" uprkos svim iskušenjima i preprekama prošla međunarodni test i da je uvjeren da nema druge bolje mogućnosti. "Moramo da brinemo o našim građanima, njihovom životnom standardu, i da braneći naše nacionalne interese doprinosimo politici pomirenja i da se krećemo ka EU zbog budućnosti naše djece", rekao je Tadić.

Van Rompej i Barozo stavili su do znanja da je dato "zeleno svetlo" za ulazak u "Zonu Šengena" Rumuniji i Bugarskoj, ali da će konačna odluka o tome biti doneta u septembru kad se ispune i svi tehnički i drugi uslovi za to.

U Briselu će u petak zvanično, u zaključcima sa zasjedanja, biti objavljena odluka o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije