Srbija: Danas podnošenje kontratužbe protiv Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Srbija: Danas podnošenje kontratužbe protiv Hrvatske
Ovlašteni pravni zastupnici Srbije predaće danas Međunarodnom sudu pravde u Hagu /MSP/ kontratužbu i odgovor na tužbu Hrvatske za genocid, javila je Radio-televizija Srbije, prenosi Srna.

Vlada Srbije ranije je saopštila da se Republika Srbija odlučila na ovaj korak jer je Hrvatska 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred MSP u Hagu protiv tadašnje SR Jugoslavije zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te republike od 1991. do 1995. godine.

Pravni tim Srbije je sredinom decembra okončao rad na obimnoj kontratužbi. Srpska kontratužba je izuzetno obimna, kako navode zvaničnici, i u pet tomova navodi zločine počinjene nad Srbima u Hrvatskoj u periodu od 1991. do 1995. godine, ali i obiman, istorijski dodatak o periodu od 1941. do 1945. godine.

Hrvatska je MSP podnijela tužbu protiv Srbije 1999. godine. U njoj se tvrdi da je Beograd odgovoran za etničko čišćenje hrvatskih građana kao oblik genocida, zato što je direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obavještajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske.

MSP je kasnije odbacio argumentaciju Srbije da nije nadležan da presuđuje, jer u vrijeme podnošenja tužbe Srbija, odnosno bivša Savezna Republika Jugoslavija, nije bila članica UN, a potom odredio rok do 22. marta 2010. godine da Srbija, u skladu sa procedurom, odgovori na navode iz hrvatske tužbe.

Tadić za vansudsko rješenje

Najavljujući podnošenje kontratužbe, predsjednik Srbije Boris Tadić je rekao da Srbija smatrala i u prethodnim godinama, a smatra i dalje da je uvijek bolje da se svi konflikti iz ratova 1990-ih godina rješavaju vansudskim procesima, mirnim putem, ali da su za takav pristup Beograda potrebni i partneri "sa druge strane", prenijela je Srna.

On je ocijenio da ovakav pristup Srbije nikada nije podrazumijevao da svi zločini ne treba da budu procesuirani, već da treba da budu procesuirani u redovnim sudskim procesima.

"Želimo da verujemo da je moguće da hrvatske i srpske institucije u budućnosti sednu za sto i pokušaju da kroz jedan uporan i naporan proces uspostave eventualno vansudsko poravnanje i vansudsko rešenje koje zadovoljava i pravdu i princip pravičnosti, ali istovremeno vodimo računa o žrtvama koje su apsolutno nesumnjive i koje su teška posledica ratnih zbivanja tokom 90-ih godina", rekao je Tadić.

Mesić: Srbija će vrlo teško dokazati geoncid

Srbija tuži Hrvatsku za genocid?

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije