Srbija će zbog Kosova lobirati u islamskim zemljama

Radiosarajevo.ba
Srbija će zbog Kosova lobirati u islamskim zemljama

Srbijanski premijer Ivica Dačić najavio je u Beogradu da će ove sedmice biti definirani svi novi prijedlozi i primjedbe o platformi za Kosovo i ocijenio da Srbija hitno treba poslati lobiste u velike islamske zemlje koje nisu priznale Kosovo da bi se izbjegle situacije kao kad je kosovsku nezavisnost priznao Pakistan.  

Dačić je u programu komercijalne stanice TV Prva rekao da će se za platformu uzeti u obzir sugestije i zamjerke nakon prošlosedmičnih razgovora s opozicionim rbenim čelnicima, predstavnicima kosovskih Srba i unutar vladajuće koalicije.

Dačićevo stajalište je kako Srbija ne smije doći u situaciju da “ne može ni naprijed, ni nazad”, već se mora kretati naprijed.

Također, naglašava da su pitanja Kosova i Evropske unije povezana i “ne idu jedno bez drugog”.

"Srbija može donijeti odluku i da ne ulazi u EU, samo moramo biti svjesni posljedica te odluke, a one su takve da će narod nakon šest mjeseci reći: 'Slušajte, od ovog nema ništa, dajte nešto drugo'. Zato moramo definirati realističnu i ostvarivu politiku", istaknuo je Dačić.

Srbijanski premijer rekao je kako on lična nema dilema, i ako bi se postavilo pitanje izbora - “ili Kosovo ili EU” - rekao bi, kao i većina građana Srbije - Kosovo.

"Međutim, ako sada kažemo: nećemo u EU, nego hoćemo Kosovo, mi tako nećemo vratiti Kosovo", rekao je Dačić.

Premijer Srbije istodobno je sugerirao da Beograd pod hitno mora poslati emisare u zemlje koje još nisu priznale Kosovo, a posebno u velike islamske države.

Podsjećajući da je Pakistan nedavno priznao neozavisnost Kosova, Dačić je u programu TV Prva, ustvrdio da ”Srbija može imati teške posljedice” ukoliko Kosovo prizna i Egipat.

"Ne znam da li smo svjesni da smo u izgubljenoj situaciji, Pakistan je priznao nezavisnost Kosova, da li se neko kod nas bavi državama koje nisu priznale nezavisnost?", pitao je srbijanski premijer sugerirajući da se "mora posvetiti pažnja i tome".

Dačić je naveo primjer male otočne države u Okeaniji Fidži, koji je nedavno priznala kosovsku nezavisnost "samo zato što su predstavici prištinskih vlasti išli tamo i lobirali".

"Siguran sam da 99 posto građana Srbije ne zna gdje je Fidži, kao što ni njihovi građani ne znaju gdje su Srbija i Kosovo. Što njih briga za naše probleme, ali je onaj ko je tamo došao, ponudio stipendije, tehničku opremu i završili su posao", ocijenio je srbijanski premijer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije