Srbija: Braći Karić se oduzima 85 nekretnina i pedesetak automobila

Radiosarajevo.ba
Srbija: Braći Karić se oduzima 85 nekretnina i pedesetak automobila
Porodica Karić, poznatih srbijanskih tajkuna Braće Karić mogla bi ostati lakša za 85 stanova i vila i skoro 50 automobila. To je spisak imovine za koju su istražni organi do sada utvrdili da se nalazi u njihovom vlasništvu. Na spisku je i više od deset preduzeća, saznaje “Blic” od izvora upoznatog sa finansijskom istragom.

Optužnica protiv članova porodice Karić, prema informacijama “Blica”, biće podignuta u septembru i njome će biti obuhvaćeno skoro 30 istraga koje su do sada pokrenute protiv 25 osoba zbog zloupotreba.

"Izveštaj istražnih organa za sada ima 200 stranica. Njime je obuhvaćeno 70 osoba, među kojima je najviše članova porodice Karić. Od 85 kuća i stanova, do sada popisanih, tri objekta se nalaze u Londonu, a ostali su u Srbiji. Tužilaštvo će odlučiti za šta će podnijeti zahtjev sudu za privremeno oduzimanje, a zatim i za trajno - kaže izvor “Blica”.

Prema riječima našeg izvora, ovo je jedna od najsloženijih finansijskih istraga u Srbiji ikada.

"Postoje sumnje da su članovi porodice Karić organizovali fiktivnu kupovinu nekretnina i poslovnog prostora preko offshore kompanija koje se nalaze u njihovom vlasništvu, ili njima bliskih osoba. Utvrđuje se vlasnik svakog dela imovine ponaosob. Oni su imali i legalne prihode, pa se utvrđuje šta je stečeno zakonito, a šta zloupotrebom - objašnjava izvor “Blica” i podsjeća da je Bogoljub Karić (56) odredio sebi platu u Kompaniji “Braća Karić”od 200.000 eura u dinarskoj protivvrijednosti.

Zanimljivo je da je pod istragom i vila u Tolstojevoj 29, koju su Karići iznajmili Ambasadi Južne Koreje za 200.000 dolara godišnje. U posjedu porodice Karić i njima bliskih osoba je skoro 50 automobila. Među ljubiteljima luksuznih četvorotočkaša ističu se Bojan i Goran Karić, a jedan od članova porodice ima sedam skupocjenih motocikala.

Pored nekretnina i vozila, na spisku imovine članova porodice Karić nalaze se i brojna preduzeća. Na primer, Kompanija “Braća Karić” osnovana 1995. u koje je prilikom osnivanja uložen vlasnički kapital od 508.984 evra. Pod istragom je i preduzeće AD “Astra banka” čiji je osnivački kapital bio 110.282.712 američkih dolara, kao i “Family tourist” čiji je vlasnik Olivera Nedeljković (51), sestra Bogoljuba Karića, a upisani kapital je 103.997 evra.

Prva krivična prijava u vezi poslovanja “Mobtela” podnijeta je protiv Bogoljuba Karića (56) 18. februara 2006, kada je osumnjičen da je zloupotrebio položaj i oštetio državu Srbiju za skoro dvije i pol milijarde dinara, a Interpolova potjernica koja je za njim raspisana 24. februara, i dalje je na snazi. Protiv Sretena Karića (62) prijava je podnijeta 19. januara 2006. zbog sumnje da je kao direktor “Mobtela” oštetio državu za oko 50 miliona dolara. Kasnije su osumnjičeni Zoran (60) i Dragomir Karić (61) i njihova sestra Olivera Nedeljković (51) za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja.

blic.rs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije