Srbija: Bivši šef DB-a uhapšen zbog ubistva Slavka Ćuruvije

Radiosarajevo.ba
Srbija: Bivši šef DB-a uhapšen zbog ubistva Slavka Ćuruvije

Nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i načelnik Šestog odjeljenja tog centra Ratko Romić uhapšeni su danas zbog sumnje da su sudjelovali u ubistvu novinara i vlasnika listova (Dnevni) Telegraf i Evropljanin Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Oni su privedeni na saslušanje i u toku je pretres njihovih stanova.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. u jeku NATO bombardiranja SR Jugoslavije, podsjeća agencija Fena. Ubistvo je izvršeno oko 17 sati u Beogradu, u Svetogorskoj ulici u prolazu ispred broja 35, gdje su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, a na četvrtom katu i stan u kome je Ćuruvija živio.

Ubice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim su ispalili i jedan pucanj u glavu. S njim je tada bila njegova nevjenčana supruga, povjesničarka Branka Prpa. Na vlasti u Srbiji je tada bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Prema pisanju beogradskih medija proteklih dana, osumnjičeni u tom slučaju su i šef DB-a Radomir Marković i pripadnik posebne službe osiguranja u DB-u Miroslav Kurak. Marković je u zatvoru u Požarevcu, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim će biti raspisana međunarodna potjernica.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. i četvorice članova SPO u atentatu na čelnika SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. Prvostepeno su osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije