Srbija: 100 nevladinih organizacija za proglašenje dana žalosti

Radiosarajevo.ba
Srbija: 100 nevladinih organizacija za proglašenje dana žalosti

Komitet pravnika za ljudska prava najavio je da će u petak organizacije za ljudska prava iz Srbije na platou između Predsjedništva i Skupštine Beograda pročitati proglas u kome se zahtijeva da se 11. juli proglasi danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Kako se navodi u saopćenju, proglas koji je potpisalo 100 nevladinih organizacija upućen je predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, a obraćanje koje najavljuju jedini je način da se skrene pažnja predsjednika i javnosti Srbije na tu inicijativu.

"Organizacije za ljudska prava su u proteklih pet mjeseci svakog 11. dana u mjesecu podsjećale odgovorne predstavnike vlasti Srbije da proglase 11. juli danom sjećanja na genocid u Srebrenici", dodaje se u saopćenju i navodi da to ne samo što proističe iz preporuke Evropske unije nego i iz moralne obaveze države prema žrtvama, a iz presude Međunarodnog suda pravde.

Ovom zahtjevu, prenosi Tanjug, pridružili su se i predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno-demokratske stranke, koji su podnijeli prijedlog deklaracije Skupštini Srbije.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije