Srbi uklanjaju barikade na sjeveru Kosova

Radiosarajevo.ba
Srbi uklanjaju barikade na sjeveru Kosova

Kosovska televizija izvijestila je u ponedjeljak poslijepodne da su Srbi na sjeveru zemlje počeli uklanjati barikade koje su bili postavili prije gotovo četiri mjeseca u znak protivljenja uspostavi kosovske vlasti na sjeveru Kosova.

Jutros je uklanjanje barikada nastavljeno, a pored Srba koji uklanjaju šljunak tu je i KFOR sa svojim vozilima i mehanizacijom. U toku dana trebalo bi da budu uklonjena dva autobusa i olupina spaljenog kamiona koji se također nalaze na barikadama u Zubinom Potoku.

Gradonačelnik općine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je kako se dogovorio s KFOR-om o uklanjanju barikada u mjestu Jagnjenica, pod uslovom da tu bude kontrolna tačka KFOR-a koji će zajedno s pripadnicima kosovske policije kontrolisati saobraćaj. 

Srpski mediji javili su da su uklonjene i tri barikade kod Jarinja na putu Leposavić - Raška.
 
Predsjednik najsjevernije općine na Kosovu Leposavića, Branko Ninić poručio je da je uklanjanjem barakida u Jarinju građanima olakšana komunikacija sa Srbijom i osigurana sloboda kretanja za KFOR.
 
Rutinsku kontrolu saobraćaja obavljaju vojnici KFOR-a, koji se ispred Jarinja nalaze sa dva oklopna transportera i nekoliko džipova.
 
Ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović pozdravio je početak uklanjanja barikada i poručio da Srbija bez Srba na Kosovu  ne može sačuvati državnu suverenost i integritet, a da Srbi bez države Srbije ne mogu opstati na Kosovu.
 
KFOR je pozdravio otvaranje cesta u dolini Zubinog Potoka i podsjetio da je na sjeveru Kosova postojalo između 12 i 15 barikada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije