Srbi sa sjevera Kosova prekinuli protest

Radiosarajevo.ba
Srbi sa sjevera Kosova prekinuli protest

Srbi iz četiri opštine sa sjevera Kosova odlučili su u petak na zajedničkoj sjednici privremeno prekinuti proteste i omogućiti nastavak radova na administrativnom prelazu Jarinje, ali su naglasili da se ne slažu s primjenom sporazuma Prištine i Beograda o zajedničkom upravljanju (IBM) na prijelazima Jarinje i Brnjak, javili su  beogradski mediji.

Zajednička sjednica četiri skupštine opština sjevera Kosova počela je jutros u Leposaviću, a odluka je usvojena jednoglasno, nakon što su prije glasanja sjednicu napustili zastupnici Srpske radikalne stranke.

Usvojen je stav da Srbi s kosovskog sjevera od vlade Srbije očekuju obustavu započetih radova na Jarinju i da opštine i građani sa sjevera Kosova ostaju ustrajni u tome da ne prihvataju uspostavu granica sa Srbijom na Jarinju i Brnjaku, kao ni institucije iz Prištine, a da se "sva otvorena pitanja moraju rješavati nenasilnim i političkim sredstvima u okviru Rezolucije UN 1244".

Komentirajući proteste Srba iz sjevernih kosovskih općina i situaciju na administrativnoj liniji između Srbije i Kosova, premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je po povratku iz Bruxellesa, gdje je 6. decembra razgovarao s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, da se postojeće stanje na prelazima s Kosovom "neće mijenjati" i ocijenio da Srbi nemaju razloga protestovati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije