Srbi s Kosova žele rusko državljanstvo

Radiosarajevo.ba
Srbi s Kosova žele rusko državljanstvo

20 hiljada Srba s Kosova htjelo bi da dobije državljanstvo Rusije, prenosi beogradski dnevnik ''Danas''.

To je procijenjeni broj naveden u pismu koje je nekoliko udruga kosovskih Srba uputilo ruskoj Dumi, donjem domu parlamenta. 

Po riječima Buldakova, savjetnika u ruskom veleposlanstvu u Srbiji, nekoliko hiljada Srba s Kosova i Metohije su naveli da je razlog za takav zahtjev, koji je za sada samo želja, potreba da Srbi s Kosova imaju jamstva za svoj opstanak i sigurnost. 

''Udruge u svom pismu procjenjuju da rusko državljanstvo hoće oko 20.000 Srba s Kosova'', kaže Buldakov za ''Danas''. 

Pisani zahtjev udruga kosovskih Srba već je dostavljen ministarstvu vanjskih poslova, koje će ga proslijediti državnoj Dumi, navodi on, te objašnjava kako će o zahtjevu da odluče nadležni organi u Moskvi. 

Buldakov je, kako navodi list, prije par dana u srbijanskom gradu Nišu nazočio osnivačkoj skupštini Udruga građana s Kosova, koje okuplja najveći broj udruga Srba koji žive ili su raseljeni s Kosova. 

Predsjednik novoformirane organizacije Ljubiša Vučić kaže da nije čuo za službeno pismo više udruga ruskoj Dumi, ali da ''ima ljudsko razumijevanje za ovakav zahtjev, koji je posljedica očaja, ali i revolta kosovskih Srba prema politici vlasti u Beogradu'', piše beogradski list. 

Rusija je, kaže Vučić, prijateljska zemlja koja je Ustavom obavezna štititi svoje građane gdje god da se nalaze. Ipak, dodaje on, traženje ruskog državljanstva nije način za rješenje izuzetno velikih problema Srba s Kosova, već je jedina adresa za to srbijanska vlada, a po njegovoj je ocjeni "ovakvo pismo prije svega manifestacija nezadovoljstva i opomena srbijanskoj vlasti, jer pokazuje da građani Srbije koji žive na Kosovu više vjeruju u brigu neke druge zemlje''. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije