Spriječiti srbijanske izbore

Radiosarajevo.ba
Spriječiti srbijanske izbore

Skupština Kosova usvojila je rezoluciju kojom se suprostavlja održavanju srbijanskih izbora na teritoriji Kosova i zahtjeva od Vlade da spriječi te izbore. Rezoluciju je predstavila najveća stranka u Skupštini, Demokratska partija Kosova, uz podršku svih poslaničkih grupa, piše Radio Slobodna Evropa.

U Rezoluciji se odluka Skupštine Srbije za održavanje izbora na Kosovu ocjenjuje kao kršenje suvereniteta i ugrožavanje međudržavnih odnosa.

"Naglašavamo da je kršenje suvereniteta i ugrožavanje međususjedskih odnosa da se lokalni i parlamentarni izbori jedne zemlje organizuju u drugoj. Zaključujemo da Skupština Kosova ne dozvoljava izbore Srbije na Kosovu i obavezuje Vladu da realizuje ovu odluku", pročitao je tekst Rezolucije poslanik DPK Adem Grabovci.

Tokom zasjedanja Skupštine premijer Kosova Hashim Thaçi je kazao i da su teritorijalne pretenzije Srbije prema Kosovu neprihvatljive. Inače, i ukoliko dođe do otvaranja pitanja granica na Balkanu, onda bi Albanci, prema njegovim riječima, najbolje i najlakše živjeli ujedinjeno u jednoj državi.

"Tvrdnje koje se tu i tamo predstavljaju o nekoj autonomiji ili specijalnom statusu, nisu tačne i do toga neće doći. A što se tiče napora o promjenama granice, ja sam u ime Vlade jasno prenio svim međunarodnim prijateljima poruku svih institucija i građana Kosova - da bi, kada se radi o naporima o promjeni granica, Albanci najbolje i najlakše mogli živjeti u jednoj jedinoj državi", kazao je Thaçi.

Optužbe opozcije

Iako su rezoluciju podržali svi poslanici, ona ipak nije uspjela da ujedini stavove opozicije sa Vladom kada je u pitanju dijalog sa Srbijom. Opozicija je optužila Vladu da putem ovog dijaloga priprema teren za autonomiju sjevera Kosova.

Poslanica DSK Vjosa Osmani je zatražila prekid dijaloga, te je iznijela i prijedlog za šeficu pregovaračkog tima Editu Tahiri.

"Predlažem joj da se više ne vraća sa tih budućih putovanja, zato što je njen rad Kosovu donio samo štetu. Ovo je i posljednji trenutak za Kosovo da uslovi Srbiju učešćem u dijalogu sa tim da se Srbija više ne miješa u unutrašnja pitanja Kosova", kazala je Osmani.

Potpredsjednik Skupštine iz redova Samoopredjeljenja Glauk Konjufca istakao je da Vlada Kosova priprema teren za autonomiju sjevera gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.

"Sa ovom Vladom, samo je jedan rezultat zagarantovan, a taj je o autonomiji sjevera. Vlada je do sada imala negativan stav o pregovorima o sjeveru, ali ukoliko je ovo 'ne' isto kao i 'ne' za fusnotu, onda teško nama", kazao je Konjufca.

Kosovo* sa zvjezdicom i u medijskim naslovima


Na optužbe opozicije odgovorila je i sama šefica pregovaračkog tima Edita Tahiri, ističući da je posljednji sporazum o regionalnom predstavljanju priznanje Kosova od strane Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije