Spomenik Tuđmanu i u Osijeku, pred izbore

Radiosarajevo.ba
Spomenik Tuđmanu i u Osijeku, pred izbore


Na osiječkom Trgu slobode postavljen je spomenik Franji Tuđmanu, a u četvrtak će biti i svečano otkriven, pred održavanje drugog kruga lokalnih izbora, u nedelju 2. juna.

Spomenik će otkriti Krešimir Bubalo, iz Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDŠB), koji se u drugom krugu bori za novi mandat gradonačelnika.

Iako iz gradske vlasti najavljuju da otkrivanje spomenika Tuđmanu nema nikakve veze s lokalnim izborima, s obzirom da je ceremonija otvaranja upriličena samo par dana uoči drugog izbornog kruga, u takve je tvrdnje teško povjerovati, piše hrvatski portal Index.hr.

Bubalov protivkandidat u drugom krugu izbora je Ivica Vrkić, kandidat vladajuće Kukuriku koalicije.

Spomenik Tuđmanu u Splitu otkriven je 17. maja pred prvi krug lokalnih izbora, na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Željka Keruma, koji se nije plasirao u drugi krug izbora.

Spomenik je ubrzo po otkrivanju dobio i 24-satnu zaštitu policije, pošto su stigle dojave da bi mogao biti devastiran, a i na samoj ceremoniji otkrivanja bilo je manjih incidenata jer je bilo građana koji su se protivili tom činu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije