SPO ponovo traži otvaranje starih komunističkih dosijea

Radiosarajevo.ba
SPO ponovo traži otvaranje starih komunističkih dosijea

Srpski pokret obnove (SPO) ponovno je zatražio od srbijanske Skupštine da usvoji Zakon o otvaranju tajnih dosjea komunističkih službi sigurnosti, izjavio je danas Aleksandar Čotrić, narodni zastupnik i potpredsjednik SPO.

"Privođenje u Hrvatskoj, na zahtjev njemačkoga suda, bivših visokih dužnosnika Službe državne bezbjednosti Josipa Perkovića i Zdravka Mustaća, opomena je i našoj državi da će se na svom europskom putu suočiti sa sličnim, ili težim problemima", upozorio je on.

Čotrić je dodao da zbog toga treba da se najhitnije pristupi otvaranju tajnih dosjea komunističkih službi sigurnosti, rasvjetljavanju zločina i otkrivanju počinitelja iz redova tih službi.

On smatra kako se situacija dodatno komplicira zbog toga što Srbija u Skupštini nije usvojila Rezoluciju o osudi zločina totalitarnog komunističkog režima, što je obavezujuća preporuka Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, broj 1481 iz 2006. godine, prenosi Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije