Split: Restoran zatvoren pred sezonu jer u njemu nema ko raditi

Radiosarajevo.ba
Split: Restoran zatvoren pred sezonu jer u njemu nema ko raditi
Facebook / Restoran Perivoj
Poznati splitski restoran zatvorio pred sezonu jer u njemu nema ko raditi, iako se nudila plata za cijelu godinu.

Restoran Perivoj, smješten na atraktivnoj lokaciji u gotovo samom centru Splita, zatvara svoja vrata uoči samog početka sezone. Vlasnik Miljenko Validžić kaže da nisu uspjeli naći dovoljan broj kvalitetnih radnika pa su odlučili zatvoriti Perivoj kako bi se u potpunosti posvetili restoranu Dvor koji je ušao u Michelinov vodič, navodi Index.hr.

"Kada smo sve stavili na papir, fali nam između 20 i 25 ljudi. I konobari i kuhari i pomoćno osoblje. Ogromna je fluktuacija. Čini mi se ove godine nikad gore. Slavonci ne dolaze više u Dalmaciju, otišli su u Njemačku i Austriju. Ljudi se snalaze. Mi moramo početi uvoziti radnu snagu iz susjednih zemalja, očito ne možemo s našim domaćim ljudima", rekao je Validžić.

Validžić dodaje: "Svi imaju puno ponuda i gledaju gdje im je bolje i gdje će zaraditi veći novac. Mi ih nismo uspjeli privući čak ni s tim da ćemo raditi cijelu godinu. To je, dakle, cjelogodišnji posao. Ove godine nisam siguran ni hoće li Dvor raditi cijelu godinu. Radili smo šest sezona i 1. novembra uvijek isto. To je kao da više niko ne dolazi. Onda ovisimo isključivo o lijepom vremenu. Nismo u centru grada. A tamo se uvijek nešto događa", kaže Validžić.

Kompletan članak o nedostatku radne snage u Splitu uoči same sezone pročitajte na sljedećem linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije