Vatrogasci i dalje na terenu: Split odbranjen, ali ostatak Dalmacije u plamenu

Radiosarajevo.ba
Vatrogasci i dalje na terenu: Split odbranjen, ali ostatak Dalmacije u plamenu
FOTO: Screenshot / Twitter
Duga i burna noć je iza stanovnika Splita, koji su zajedno s vatrogascima proživljavali muke odbrane grada od velikih požara, koji su duže od 25 sati aktivni na potezu do Omiša do Splita.

U požarima tokom protekla 24 sati izgorjelo je i nekoliko kuća, no vatrogasne jedinice uspjele su spasiti Split, te zapovjednik Javne vatrogasne jedinice u ovom gradu Ivan Kovačeviić, kaže da vatra više ne prijeti kućama.

Najveću borbu vatrogasci su tokom noći vodili u Strožancu, a u ovim trenucima najkritičnija je južna strana Perun, te mjesto Srinjine gdje se požar prostire iznad kuća.

Na svu sreću, vremenski uvjeti su povoljni, te su se u gašenje požara uključili i kanaderi, ali i air tractori.

Zbog cijele situacije svoj dolazak u Split najavio je državni vrh, na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejem Plenkovićem, koji će posjetiti više od stotinu vatrogasaca, vojnike i građane koji su tokom noći branili Split, prenosi Dnevnik.hr.

Pomoć splitskim vatrogascima je stigla od vatrogasnih jedinica iz Zagreba i Karlovca, a budući da su se u gašenje požara uključili i članovi navijačke skupine Torcida, dolazak u Split najavili su i članovi brojnih drugih navijačkih skupina iz Zagreba, Rijeke i Osijeka.

Također, svoj dolazak u Hrvatsku najavile su i specijalne protupožarne jedinice NATO-a, koje će pomagati hrvatskoj vojsci u borbi protiv vatrene stihije.

"Dva kanadera i dalje gase s dva air tractora ovaj požar, a negdje oko 550 vatrogasaca je na terenu jer nam je stigla i pomoć iz 5-6 županija iz kontinentalnih dijelova. Šteta sigurno ima u ovom požaru, jer je 4.500 hektara zahvaćeno požarima", kazao je za Radiosarajevo.ba dežurni dispečer JVP Split.

Crna strana velike drama koja se tokom jučerašnjeg dana događala u Splitu jeste 80 povrijeđenih vatrogasca i civila, no iz nadležnih službi ističu kako niko nije teže povrijeđen.

Zbog cijele ove drame brojni građani su se samoinicijativno evakuirali, kao i mnogi turisti koji su odlučili napustiti apartmane i otići iz Splita, noseći sa sobom samo najnužnije stvari. Također, u prihvatnom centru koji je otvoren u Spaladium Areni zbrinuto je 11 osoba, od čega osam stranaca.

Vatrogasci ističu kako je najgore prošlo, ali kako opasnost postoji još uvijek, a o ozbiljnosti cijele situacije govore i satelitske snimke, na kojima je požar u Splitu vidljiv iz svemira.

Twitter - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije