Split: Eksplozija u Vijeću srpske nacionalne manjine

Radiosarajevo.ba
Split: Eksplozija u Vijeću srpske nacionalne manjine

U prostorijama koje koristi Vijeće srpske nacionalne manjine u Splitu na adresi Mažuranićevo šetalište 8 u četvrtak pola sata iza ponoći odjeknula je jaka eksplozija, piše Slobodna Dalmacija.

Na prostorijama koje se nalaze u prizemlju zgrade najprije je razbijeno staklo, a onda je u njega ubačena jača pirotehnička naprava koja je uzrokovala eksploziju koja se prolomila kroz noć.

Svega petnaest minuta od događaja djelatnici Druge policijske postaje su na mjestu uhapsili i na ispitivanje u policiju odveli dvije osobe koje opravdano dovode u sumnju da su počinili taj čin.

Policija tokom jutra obavlja uviđaj na licu mjesta koji još uvijek traje, a tek kada se ispitaju osumnjičenici znat će se i njihov "motiv".

Baldasar: To su naši sugrađani

„Sramota. Vandalsko i huligansko ponašanje, znamo pozadinu i tko huška. To su naši sugrađani, jedna od cijelog niza nacionalnih manjina koje žive u Splitu. Nadam se i da će sugrađani osuditi ovakvo vandalsko ponašanje. Nasilje neće eskalirati jer smo pravna država. Očekujem da policija i pravosudna tijela brzo i efikasno odrade svoj dio posla“, izjavio je za Index gradonačelnik Ivo Baldasar.

Zadnji incident 2012.

Zadnji incident u ovom klubu se dogodio za vrijeme trajanja Europskog prvenstva u rukometu u Srbiji početkom 2012. kada su četvorica muškaraca poslije utakmice Hrvatske i Srbije uletjeli u prostorije na Mažuranićevom šetalištu i fizički nasrnuli na trojicu muškaraca te napravili manju materijalnu štetu.

Nacionalističke tenzije u Hrvatskoj izazvalo je postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru, protiv kojih branitelji protestuju već nekoliko dana - lomeći ploče sa institucija na koje su postavljene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije