Splićani službeno zatražili smjenu Keruma

Radiosarajevo.ba
Splićani službeno zatražili smjenu Keruma

Inicijativa građana Splita, organizirana putem internetske peticije i Facebooka, uputila je danas javnosti i gradskim vijećnicima Splita otvoreno pismo i zahtjev za pokretanje postupka za raspisivanje referenduma o razrješenju gradonačelnika grada Splita Željka Keruma i njegovih zamjenika.

Tim otvorenim pismom i zahtjevom su potpisnici Marija Brajčić i Ivica Delić zapravo formalno uobličili svoju nedavnu akciju na društvenim mrežama. Primjerice,peticiju na internetu koju je pokrenula Brajčić je potpisalo više od sedam hiljada građana u nekoliko dana.

Svoj zahtjev potpisnici temelje na Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi i Statutu Grada Splita, te traže od Gradskog vijeća i svakog vijećnika pojedinačno, pokretanje postupka za raspisivanje referenduma o razrješenju gradonačelnika i zamjenika.

Povod za njihov zahtjev je, po njihovom mišljenju, potpuno neprimjerena reakcija gradske vlasti na vremenske neprilike koje su pogodile Split od 3. februara 2012. pa nadalje, što je izazvalo višednevnu potpunu paralizu grada i nepopravljivu štetu za Split, kao i za sve njegove stanovnike.

“Smatramo da gradska vlast na čelu s gradonačelnikom nije poduzela ni minimum potrebnih mjera kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje grada, što dokazuje gradonačelnikova izjava da je sama ideja formiranja kriznog štaba smiješna. Time je počinjena direktna šteta za gradski budžet kroz propuštene višednevne prihode od poreza i prireza, sam budžet je doveden u opasnost zbog potencijalnih sudskih tužbi gotovo hiljadu polomljenih građana, dok se štetan uticaj na imidž grada u Hrvatskoj i inostranstvu ne može ni procijeniti”, navodi se u otvorenom pismu, objavio je Tportal.hr.

Brajčić i Delić nadalje ističu da su potpuno nezadovoljni i odnosom gradonačelnika prema Gradskom vijeću kao odrazu volje svih Splićana, te smatraju da bi se pokretanjem postupka za raspisivanje referenduma “vratilo barem malo digniteta gradu i njegovim građanima”.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije