Španija već ratificirala SSP sa Srbijom

Radiosarajevo.ba
Španija već ratificirala SSP sa Srbijom

Španija je već ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, procedura je završena u parlamentu, ostaje samo obavijestiti Brisel o podržavanju SSP-a sa Srbijom.

“Očekujem da i ovo bude urađeno u narednim danima ili sedmicama”, kaže za "Danas" Inigio de Palacio Espana, španski ambasador u Beogradu.

Espana je ovim potvrdio nezvanična saznanja "Danasa", od prije desetak dana, da će Španija biti prva zemlja koja će potvrditi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije sa Srbijom.

Ambasador Kraljevine Španije dalje kaže i da ne zna kada će Vijeće ministara vanjskih poslova EU razmatrati srpsku kandidaturu za članstvo u Uniji, ali ističe da se to može očekivati na jesen.

Italija također najavljuje da će parlament u Rimu ubrzo ratificirati Sporazum, a i većina ostalih članica EU početak neophodnih procedura najavljuje za početak jeseni. To su "Danasu" potvrdili ambasadori Austrije, Danske, Finske i Poljske.

Holandski ambasador u Beogradu Ron van Dartel odbio je da govori o ovoj temi, istakavši da je šef diplomatije Maxime Verhagen na zasjedanju Vijeća ministara EU, 14. juna u Luksemburgu, saopštio stavove Holandije.

Vijeće ministara na toj je sjednici načelno podržalo ratifikaciju SSP-a sa Srbijom, ali se Holandija i dalje protivi, istina sada mnogo manje, zbog neizručivanja Ratka Mladića Haaškom tribunalu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije