Sonja Biserko se dirljivo oprostila od Latinke Perović: Bila je hrabra, lucidna i spremna na žrtvu

1
F. V.
Sonja Biserko se dirljivo oprostila od Latinke Perović: Bila je hrabra, lucidna i spremna na žrtvu
Foto: Ins.ba / Latinka Perović

Širom prostora bivše Jugoslavije opraštaju se od Latinke Perović, ugledne historičake, intelektualke i bivše istaknute političarke, ikone demokratske Srbije ili "Druge Srbije", koja je preminula jučer u 89. godini.

Počast ovoj iznimnoj ličnosti zapadnobalkanskih prostora odala je i njezina prijateljica, saradnica, Sonja Biserko, osoba s kojom je dijelila vjeru u demokratizaciju ovih prostora, pripadanje naprednom svijetu, protiv zločina i svih zločinaca, za mir, obrazovanje, napredak u svakom smislu.

Cijenjena prijateljica

"Napustila nas je Latinka Perović, dugogodišnja saradnica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, jedna od vodećih lidera srpskog "proljeća", prvorazredni historiograf - autorica niza djela i tekstova u kojima je, preciznije od većine savremenika, sagledavala prošlost i sadašnjost Srbije,
cijenjena prijateljica", piše Biserko.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Preminula historičarka i političarka Latinka Perović

Preminula historičarka i političarka Latinka Perović

Nakon pada srpske demokratske, liberalne elite, podsjeća Biserko, Latinka je uronila u srpsku prošlost, posebno srpsku historiju 19. stoljeća.

„Latinka je i, u svojim djelima i u svojim javnim nastupima, upozoravala na  potrebu istraživanja i razumevanja prve i druge Jugoslavije i na to da je to razdoblje historijski završeno. Za nju je to bilo “vrlo važno, zbog sigurnosti drugih i zbog nas, definitivno se razići s projektom koji je vodio u katastrofu, u zločin”, za koje je “odgovornost Srbije bila primarna”. To se još uvijek
nije dogodilo, i to je nešto što održava tenziju i unutar našeg naroda, a mislim da je to nešto što stvara oprez i kod svih u susjedstvu“, navela je.

Nažalost, dodala je, malo ko je imao sluha za njene analize, uvide i pouke koje srpska prošlost nosi za sadašnjost i budućnost.  "Latinkin izuzetno akribično i beskompromisno, ma kako bolno, iščitavanje prošlosti vodilo je, uvijek i iznova, upozoravanju da srpske elite nisu spremne i neće prihvatiti liberalne demokratske vrednosti sve dok ideologija "srpskog sveta" ne bude poražena. Latinka je detektovala i denuncirala srpski nacionalizam u svim njegovim vremenima i formama i o
tome ispisala hiljade stranica", istakla je Biserko, te dodala:

Rijetka pojava

"Njen odlazak ostavlja golemu prazninu na srpskoj političkoj i znanstvenoj sceni. Ali, njezin život, politička vertikala i njena ostavština ostaje dragoceni izvor i inspiracija za sve, ne samo buduće političare i istoričare, nego i za sve one koji žele da ovom društvu otvore perspektivu moderne
demokratske države. Latinka Perović je retka pojava na srpskoj političkoj i akademskoj sceni. Doslijedna, hrabra, lucidna i, iznad svega, spremna da žrtvuje sve za svoja demokratska, politička, nauča i ljudska ubedjenja. Slava joj".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije