Snimke satelita i dronova: Pogledajte štetu od zemljotresa u Hrvatskoj

0
Radiosarajevo.ba
Snimke satelita i dronova: Pogledajte štetu od zemljotresa u Hrvatskoj
FOTO: Screenshot / Snimke štete u Hrvatskoj

Snimke iz zraka pokazale su da su, nakon jakog zemljotresa u Petrinji u tom gradu, potpuno uništena 32 objekta, 618 ih je oštećeno, dok je 31 vjerojatno oštećen.

Na području Siska je snimljeno 47 uništenih objekata, 376 oštećenih i 468 vjerojatno oštećenih, dok je na području Gline, prema procjenama snimki, 55 uništenih objekata, 980 oštećenih i 136 vjerojatno oštećenih.

Predsjednik Hrvatske udruge kriznog menadžmenta Igor Magdalenić, koji je poslao snimke programa Copernicus EMS, za Index.hr je rekao da će cijeli popis oštećenih kuća na kraju imati statičari, ali i da ove snimke iz zraka itekako pomažu i pokazuju stanje stvari na zemljotresom pogođenim područjima te da je ovo prvi popis procjene štete.

"Ovo je prva procjena oštećenja koja je snimljena dronovima i satelitima. Ovo je interpretacija zračnih snimki. Na ovom linku je moguće pretraživanje područja Petrinje, Siska i Gline, pretraživanje po adresi, korištenje mjernih alata, dijeljenje sadržaja te ispis. Copernicus EMS aktiviran je na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite te su zbog konstantne naoblake koja je otežavala interpretaciju satelitskih snimaka područja korišteni snimci dronova Hrvatske gorske službe spašavanja (Odjela bespilotnih sustava) i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek. Dronovi također imaju i bolju rezoluciju snimaka za procjenu posljedica", rekao je Magdalenić.

Snimak pogledajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije