Smiljana nakon ubistva sestre proživljava užas u zatvoru: Polivali su je vrelom kafom

Radiosarajevo.ba
Smiljana nakon ubistva sestre proživljava užas u zatvoru: Polivali su je vrelom kafom
Agencije / Smiljana Srnec

Smiljana Srnec, koju je sud u Hrvatskoj nepravosnažno osudio na 15 godina zatvora za ubistvo sestre Jasmine Dominić, teško je podnijela odgađanje suđenja u decembru prošle godine. Njena cimerica za 24sata.hr priča da je Smiljana doživljavala neprijatnosti u zatvoru, ali da je sve dobro podnijela. 

"Mogu reći da smo se dobro upoznale i da mi je bila velika moralna podrška. Ne znam kako bih izdržala u pritvoru da nije bilo nje", tvrdi mlada Varaždinka koja je sa Smiljanom Srnec dijelila ćeliju u varaždinskom zatvoru. 

Smiljanu je varaždinski sud nepravosnažno proglasio krivom za ubistvo sestre i izrekao joj 15 godina zatvora, maksimalnu kaznu po starom zakonu iz 1997., koji je bio na snazi u vrijeme kad je ubistvo počinjeno. 

"Dosta ju je potreslo odlgađanje u decembru. Kako je vrijeme odmicalo, bila je psihički sve lošije, teško joj je pala odvojenost od supruga i kćerke", kaže bivša istražna zatvorenica i dodaje da su Smiljani u posjetu redovno dolazile kćerke i suprug.

Opisala je Smiljanine zatvorske dane.

"Bila je jedna baka koja stvarno nije imala novca, nije imala ni za šta, cigarete, kafu... Smiljana joj je kupovala cigarete, šampon... Bilo ih je koje su je provocirale, jedna ju je polila vrućom kavom. Ona je samo ustala, otišla u kupatilo da se opere, a zatim se vratila bez riječi. Pa da je takva kakvom je prikazuju, zar bi tako reagirala? I na dvorištu, kad bi joj dobacivali ‘ubico’, nikad nije reagirala niti odgovorila na provokacije", priča Varaždinka. 

Palovčane presuda nije iznenadila, u sijelu rijetko ko vjeruje u Smiljaninu nevinost. 

"Malo je dobila", kaže stariji muškarac koji prodaje krompir kraj puta i dodaje da je več odležala godinu i po, te da će da "odsluži još koju i za manje od 10 godina opet da bude u selu".   

Podsjetimo, Smiljana Srnec je osuđena bez neposrednih dokaza i svjedoka samog zločina, na maksimalnih 15 godina zatvora za ubistvo sestre Jasmine Dominić. 

Sud je uvjeren da ju je Smiljana u ljeto 2000. udarila s najmanje pet udaraca po glavi tupotvrdim predmetom. Jasmina je umrla od višestrukih preloma kostiju svoda i baze lobanje s povredom mozga, a Smiljana je potom sestrino tijelo ubacila u zamrzivač i potom 19 godina živjela u istoj kući kao da se ništa nije dogodilo. 

Sud je kao otežavajuću okolnost uzeo jasnu namjeru, jačinu povreda, žrtvu kao mladu osobu i skrivanje tijela u zamrzivaču 19 godina, kao i uslovnu osuđivanost za lažno prijavljivanje krivičnog djela zaključio da se može govoriti o podmuklom načinu izvršenja. 

Jedina olakšavajuća okolnost je što je Smiljana Srnec majka troje dece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije