Smijenjen ambasador Srbije u Turskoj

Radiosarajevo.ba
Smijenjen ambasador Srbije u Turskoj

Srbijanski šef diplomatije Ivan Mrkić smijenio je u srijedu ambasadora Srbije u Turskoj Dušana Spasojevića, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Beogradu, nakon što je ranije TV stanica B92 neslužbeno saopštila kako je Spasojeviću iz Beograda naređeno da se povuče s mjesta ambasadora u sljedeća 24 sata.

Spasojević je smijenjen zbog kršenja Zakona o MSP-u, koji ambasadorima zabranjuje da daju izjave srbijanskim medijima, a kao obrazloženje za smjenu navodi se da je on davao izjave za B92 i državnu televiziju (RTS), bez odobrenja MSP-a Srbije, javlja Tanjug.

U MSP-u kažu da je Spasojević ovih dana komentarisao dešavanja u Turskoj za srbijanske medije i nastavio to činiti, iako je opomenut da na taj način krši Zakon o MSP-u i stoga je danas obaviješten da je smijenjen.

Spasojević je u programu televizije B92 opisivao aktuelnu situaciju u Turskoj i davao informacije o državljanima Srbije koji rade ili su nalaze u toj zemlji, proteklih dana zahvaćenoj valom demonstracija i oštrim sukobima demonstranata s policijom.

Spasojević je za B92 odbio komentarisati smjenu dok ne bude službeno obaviješten ali je ipak rekao kako, prema važećim propisima koje je donio ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić, ima pravo i obavezu kao ambasador davati izjave kada je vanredna situacija i kada je u pitanju sigurnost građana Srbije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije