Smanjena kazna Đuroviću za Pukanićevo ubistvo

Radiosarajevo.ba
Smanjena kazna Đuroviću za Pukanićevo ubistvo

Slobodanu Đuroviću
, osuđenom da je bio veza atentatora na hrvatskog novinara Ivu Pukanića sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je za ubistvo navodno platio 1,5 miliona eura, Vrhovni je sud smanjio kaznu s 25 na 23 godine zatvora, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu koji je u ovom slučaju 2010. donio prvostepenu presudu.

Đurović je jedini okrivljenik za Pukanićevo ubistvo čiju je žalbu Vrhovni sud djelomično uvažio i umanjio mu kaznu, dok su presude ostalim pripadnicima kriminalne skupine ostale nepromijenjene.

Iako na prvom suđenju nije dokazano postojanje zločinačke organizacije niti su otkriveni krajnji naručitelj i motiv zločina koji je potresao Hrvatsku, USKOK se, zadovoljan višim kaznama Vrhovnog suda, nije žalio na njihovu odluku, a na žalbu Đurovićevih odvjetnika poslao je tek odgovor u kojem pobija njihove argumente.

Organizatoru skupine Robertu Mataniću tako je, javlja novinska agencija Fena, pravomoćna postala presuda od 35 godina zatvora, a neposrednom izvršiteljuŽeljku Milovanoviću 40-godišnja zatvorska kazna zbog aktiviranja eksplozivne naprave koja je ubila Pukanića i njegovog saradnika Niku Franjića na parkiralištu sedmičnika Nacional u središtu Zagreba 23. oktobra 2008.
  
Bojanu Guduriću, osuđenom da je Pukanića  trebao ubiti hicem iz snajperske puške ako eksploziv zataji, potvrđena je kazna od 33 godine zatvora. Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju 16-godišnje kazne pravomoćne su od prošlog srpnja, kada je Vrhovni sud za ukupno 15 godina povisio prvostupanjske kazne Đuroviću, Guduriću i Robertu Mataniću.

Za Pukanićevo ubistvo paralelno se suđenje vodi i u Beogradu gdje su na optuženičkoj klupi Sreten Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije