Smanjen broj silovanja usljed pooštrenja kazni

Radiosarajevo.ba
Smanjen broj silovanja usljed pooštrenja kazni

Broj silovanja u Srbiji, posebno u Beogradu, opao je otkako su sudovi pooštrili kaznenu politiku i otkad je uhvaćeno nekoliko serijskih manijaka, pišu beogradske "Večernje novosti" pozivajući se na podatke Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde.

List navodi da je prijavljenih seksualnih delikata u prestonici u posljednjih godinu dana duplo manje nego prije pet godina, čemu je najviše doprinijelo sklanjanje nekoliko poznatih serijskih silovatelja sa ulica, koji su osuđeni na zatvorske kazne veće od 10 godina.

U Policijskoj upravi za grad Beograd postoji poseban odsjek koji se bavi upravo ovim problemom i čiji ljudi konstantno vrše monitoring potencijalnih napasnika sa dosijeom.

U 2008. godini donijeto je 70 osuđujućih presuda, dok je prošle godine pao i broj optužnica i broj presuda, pa je kažnjeno 58 osoba. Ali, kazne su bile daleko strože.

Kako pokazuje posljednja analiza Ministarstva pravde bazirana na izvještajima o radu okružnih sudova, 2008. godine, kada je zaprećena zakonska kazna bila od dvije do 18 godina zatvora, najčešće su izricane kazne od jedne do tri godine zatvora.

Samo 13 odsto kazni bilo je od pet do 10 godina, dok je na do samo godinu dana zatvora osuđeno čak 22 odsto kažnjenih silovatelja. U Ministarstvu pravde navode da je prije izmjena Krivičnog zakonika čak 58 odsto kazni bilo ispod ili na granici zakonskog minimuma.

Poslije izmjena Krivičnog zakonika kojim su pooštrene kazne, 57 odsto je izrečeno u okviru zakonom zaprećenih granica, broj osuđenih na zatvor od pet do 10 godina povećan je na 26 odsto, dok je osuđenih na od 10 do 20 godina bilo 10,3 odsto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije