Smanjen broj dokaza protiv Mladića

Radiosarajevo.ba
Smanjen broj dokaza protiv Mladića

Od ukupno 22 predviđena incidenta, haško tužilaštvo izbacilo je i dva koja se tiču ubojstava ukupno osam osoba u juluu 1995. godine u Srebrenici, javlja Dnevni Avaz

Kako javlja Dnevni Avaz, tom odlukom haško je tužiteljstvo, na prijedlog vijeća tog tribunala, smanjilo broj incidenata u odnosu na koje će izvoditi dokaze tokom suđenja ratnom zločincu Ratku Mladiću. 

Pretpostavlja se da je odluka donesena da bi se ubrzao postupak, ali udruženja žrtava smatraju da to nije u redu. Među općinama za koje se neće izvoditi dokazi za počinjene zločine su Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Bratunac i Brčko. 

Smanjenje broja dokaza u postupku protiv Mladića nije zaobišlo ni Sarajevo ni Srebrenicu. U odnosu na tačku optužnice kojom se Mladić tereti za granatiranje i ubijanje civilnog stanovništva Sarajeva snajperima, haško tužiteljstvo odlučilo je izostaviti šest incidenata snajperskog djelovanja i osam incidenata granatiranja koji su prvobitno planirani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije