Slučaj u Hrvatskoj: U Mercedesu vozio lijes s križem

0
Radiosarajevo.ba
Slučaj u Hrvatskoj: U Mercedesu vozio lijes s križem
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Branko M. (70) morat će platiti 717 kuna i 6 lipa kazne zbog vrijeđanja i omalovažavanja državnih institucija, stoji u prekršajnoj presudi Općinskog suda u Bjelovaru.

Kako prenosi Bjelovar.live, 70-godišnjak je proglašen krivim jer je na parkiralištu jednog trgovačkog centra vrijeđao i omalovažavao državno tijelo, a to je učinio tako što je u tovarnom prostoru teretnog automobila Mercedes njemačkih registracije montirao metalni nosač.

Na taj nosač je zatim postavio metalnu ploču na kojoj je s jedne strane na hrvatskom jeziku, a s druge strane na njemačkoj jeziku ispisao natpis ”Sudstvo podržava kriminal. HR povratnici moraju platiti pravdu ili je život ugrožen!”.

Simon Rožman: Nismo se predali u borbi za treće mjesto, vraća nam se jedan igrač

Simon Rožman: Nismo se predali u borbi za treće mjesto, vraća nam se jedan igrač

U teretni prostor je postavio i drveni lijes na koji je stavio drveni križ. Sud mu je presudom sve nabrojene predmete trajno oduzeo.

Kako stoji u presudi, policija je dobila dojavu o događaju zbog čega je patrola izašla na teren. Vozilo su zatekli na parkiralištu, a vlasnik se naknadno došetao iz trgovačkog centra.

Inače, čovjek je optužen i osuđen po članu 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je propisao da onaj ko vrijeđa i omalovažava državne organe, odnosno službene osobe u vezi njihove dužnosti, bit će kažnjen novčanom kaznom do 800 kuna ili kaznom zatvora do 30 dana.

Kako je pojasnio na sudu, na to se odlučio jer je revoltiran dugotrajnošću sudskih postupaka u koje je uključen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije