Slučaj u Hrvatskoj nije svinjska gripa

Radiosarajevo.ba
Slučaj u Hrvatskoj nije svinjska gripa

Osječanka koja je nakon povratka s putovanja iz Sjedinjenih Američkih Država hitno prebačena u izolaciju u Kliničkoj bolnici Osijek ipak nema virus svinjske gripe.

Kako su javili hrvatski mediji u srijedu uvečer, testiranjem 22-godišnje pacijentice ustanovljeno je da nije oboljela od svinjske, a niti od ljudske gripe. Također, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u emisiji Otvoreno je izjavila da djevojka iz Osijeka najvjerojatnije ima samo virozu, no za svaki slučaj obavit će se dodatno testiranje čiji će rezultati biti poznati za nekoliko dana.

Istoga dana u popodnevnim satima, ministar zdravstva Hrvatske Darko Milinović održao konferenciju za novinare u Gospiću na kojoj je potvrdio sumnju u prvi slučaj svinjske gripe u Hrvatskoj.

Bolesna djevojka stara 22 godine, koja se 25. aprila vratila iz SAD-a, zadnja dva dana imala je simptome gripe - mučninu i glavobolju s temperaturom koja je dosezala 38,3 Celzijusovih stupnjeva. Boravila je tamo u sklopu studentske razmjene sa skupinom od 16 studenata osječkog Ekonomskog fakulteta dvije sedmice, u mjestu Urbana-Champaigni (Illinois), a tri su dana proveli u Chicagu. S njima su bila i tri osječka profesora, rekao je dekan Ekonomskog fakulteta Željko Turkalj. HRT je objavio kako na američkom Sveučilištu na kojem su Osječani bili gosti vlada epidemija humane gripe, ali zbog cijele situacije oko one svinjske djevojka je stavljena pod posebnu pažnju. Laboratorijski nalazi ukazuju na virozu, no radi predostrožnosti osoba je hospitalizirana te se tretira antivirusnim lijekom.

Nakon saznanja o tome da je njihova kolegica smještena u osječku bolnicu, studentima koji su s njom bili na putovanju je navodno preporučeno da posjete svoje liječnike, a navodno je još njih pet zadržano u karanteni. Osječki Zavod za javno zdravstvo odmah je počeo nazivati sve osobe za koje se zna da su s djevojkom bile u kontaktu.

'Djevojka je na Odjel infektologije primljena jutros s temperaturom od 40 stupnjeva i odmah smo je zbrinuli, uzeli krv za analizu koja je poslana u Zagreb i ona je sada pod stalnim nadzorom. Iako joj temperatura nije pala, ona se dobro osjeća. Inače, prva sumnja bila je na urinarnu infekciju, no nakon što smo obavili prve analize utvrđena je prisutnost virusa koji ima sve indikacije virusa humane gripe. Za sada je jedina indikacija na svinjsku gripu to što je djevojka bila u SAD-u' rekao je ravnatelj KB Osijek Željko Vranješ u srijedu poslijepodne.

Ministar Milinović je ponovio je kako nema mjesta panici te da nema nikakvog razloga da građani Hrvatske hrle u ljekarne po lijekove. Nema nikakvog razloga da ih uzimaju preventivno jer u ovom trenutku od toga nema koristi da ih uzimaju sedam dana, rekao je ministar. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH osnovalo je Stožer za praćenje pojavnosti 'svinjske' gripe na čelu s ministrom Milinovićem.

Kako se zaštititi od svinjske gripe?

Budući da se svinjska gripa i upala pluća (neovisno o tome je li uzrokovana virusom svinjske gripe ili je u pitanju neki drugi uzročnik) najvjerojatnije prenosi kapljičnim putem (bliskim kontaktom), preporučuje se pridržavanje općih higijenskih mjera za sprječavanje kapljičnih infekcija. To su: često pranje ruku sapunom i tekućom vodom, izbjegavanje skupova u zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi te redovito čišćenje i pranje površina.

Ako povratnik iz Meksika ili SAD-a u roku od sedam dana po povratku u zemlju razvije simptome respiratorne bolesti slične gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, curenje iz nosa, grlobolja, bolovi u mišićima i kostima, glavobolja, umor, mučnina i povraćanje), treba biti pregledan od strane infektologa.

Preporučljivo je da osobe sa simptomima bolesti vlastitim prijevozom odu na pregled na infektološki odjel najbliže bolnice ili u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević (Zagreb). Ako je opće stanje bolesnika vrlo teško, treba pozvati hitnu medicinsku pomoć. Nikako se ne preporučuje odlazak u bolnicu javnim prijevozom.

Ukućani bolesnika trebaju pojačano provoditi opće higijenske mjere – pranje ruku, provjetravanje, čišćenje površina.

Sve o svinjskoj gripi

tportal/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije