Slučaj Ćuruvija: Amnesty International pozdravlja hapšenja

Radiosarajevo.ba
Slučaj Ćuruvija: Amnesty International pozdravlja hapšenja

Organizacija Amnesty International je pozdravila hapšenje osumnjičenih za ubistvo srbijanskog novinara Slavka Ćuruvije i ocijenila da se radi o "koraku prema pravdi", prenosi agencija Beta.

AI podseća da je Ćuruvija u martu 1999. godine osuđen za "širenje lažnih informacija", ali da je bio na slobodi pošto se žalio na presudu.

Ćuruvija je mjesec dana kasnije ubijen ispred svog stana, sa 17 metaka u leđa.

Amnesty International navodi da je Ćuruviju u to vrijeme smatrala potencijalnim "zatočenikom sopstvene savjesti", a da je njegovu smrt smatrala "vansudskim pogubljenjem".

Organizacija podsjeća da su uoči Ćuruvijine smrti državna televizija i provladina štampa optužili Ćuruviju za pozdravljanje NATO vazdušnih napada na Srbiju, dok njegovi prijatelji tvrde da im se on protivio.

Organizacija ukazuje u saopštenju da su hapšenja osumnjičenih uslijedila nakon ustanovljavanja srpske vladine komisije za istragu neriješenih ubistava novinara, među kojima su Ćuruvija, Dada Vujasinović i Milan Pantić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije