Slovenski premijer u You Tube skandalu

Radiosarajevo.ba
Slovenski premijer u You Tube skandalu

Slovenija je na pragu novog političkog skandala nakon što su na YouTubeu objavljeni tajno napravljeni snimci neformalnog razgovora slovenskog premijera Boruta Pahora s domaćim novinarima. U jednom trenutku, Pahor je počeo koristiti i 'nediplomatski govor' pa je, između ostalog, rekao "Popularnost vlade je u ku.cu" 

Susret je upriličen 28. maja u Mariboru, a najavljen je kao neformalno druženje. Premijer je novinare uoči susreta zamolio da ga ne citiraju. Ipak, neko se odlučio da cijeli razgovor snimi, a potom objavi kao transkript i postavi na Youtube. 

Pahor je novinarima povjerio i anegdotu sa svojim 13-godišnjim sinom koji mu je rekao da će biti "obična pi.ka" ako u slučaju poraza na referendumu o penzionoj reformi podnese ostavku na svoju dužnost.

Slovenački portal 24ur navodi kako su iz Društva novinara Slovenije potvrdili da je snimanje osoba bez njihove dozvole zabranjeno i osudili ovaj gest. Ipak, njihova potpredsjednica Klara Škrinjar je naglasila da javne osobe i nosioci političke moći moraju biti u svakom trenutku svjesni svoga položaja. "Bilo da se radi o formalnom ili neformalnom razgovoru".

Ovaj portal navodi kako se u kabinetu premijera pretpostavlja da se radi o političkoj provokaciji, te da se snimke dokopala neka od političkih stranaka koje priželjkuju Pahorovu smjenu ili prijevremene izbore.

Policija je potvrdila da se vodi istraga o tome ko je snimio i objavio materijal, ali da će provjeriti radi li se o kažnjivom djelu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije