Slovenska pučka stranka prikuplja poptise za referendum o arbitraži

Radiosarajevo.ba
Slovenska pučka stranka prikuplja poptise za referendum o arbitraži

Slovenska pučka stranka (SLS) koja se protivi dogovoru Pahor-Kosor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom u subotu je u centru Ljubljane počela prikupljati "pokusne" potpise građana za referendum kojim bi se odbacio arbitražni sporazum Slovenije i Hrvatske nakon što ga ratificiraju oba parlamenta,prnosi Fena.

"Najnoviji događaji, a posebno dogovor da se prema arbitraži krene od drugog Rehnova prijedloga, ne jamče nam teritorijalni kontakt s otvorenim morem, a naša stranka učinit će sve da to spriječi", izjavio je predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav, otvarajući štand u blizini spomenika pjesniku Francu Prešernu na kojemu će Ljubljančani koji to žele moći dati potpis da podržavaju organiziranje referenduma o arbitražnom sporazumu i to prije ulaska Hrvatske u EU.

Stranka je najavila da će slične štandove ovih dana otvoriti i u drugim gradovima, te da njenu akciju podržava udruga "Zavod 25. lipnja 1991. godine" koju vodi nekadašnji predsjednik stranke Marjan Podobnik, ali i istaknuti intelektualci poput stručnjaka za međunarodno pravo Marka Pavlihe ili književnika Antona Kuntnera.

"Slovenski teritorij i more branili su naši djedovi i pradjedovi i sada je na nama da ga zaštitimo", rekao je otvarajući štand predsjednik Slovenske pučke stranke.

Prema slovenskom zakonu o referendumu i pučkoj inicijativi, pokretači zakonodavnog referenduma moraju u roku od 30 dana prikupiti 40 tisuća potpisa punoljetnih građana kako bi se organizirao referendum. Referendumom se može potvrditi ili poništiti zakon prihvaćen u
parlamentu ili međunarodni ugovor, ali samo u zakonskom roku koji predvidi parlament i to nakon što su zakon ili ugovor stupili na snagu.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije